Какво е емоция?

Терминът емоция произлиза от латинската дума „emoveo”, което означава вълнение, потресение. Емоциите се приемат за особена група психични процеси и състояния свързани с инстинктите, потребностите и мотивите на човека. Емоциите действат като вътрешен език, като система от сигнали, чрез които човек научава за потребностите си и за значимостта на това, което се случва.  В основата на всяка емоция стои душевно вълнение. Значимото е, че психичният живот на човека протича в непрекъсната смяна на качеството на преживените емоции.

Счита се, че анатомо-физиологичната база на емоциите е дейността на вегетативната нервна система, ретикуларната формация, лимбичната система и кората на мозъка. Според теорията на  Гелхорм (Gellhorm), емоциите идват като енергетичен заряд (нервен импулс) от ретикуларната формация, в лимбичната система този нервен импулс получава качествена окраска в една или друга емоция, а в мозъчната кора се осъществява анализ и осъзнаване на емоцията. Въпросът с пораждането на емоциите и тяхното влияние върху организма разбира се е много сложен и все още няма еднозначен отговор, но се приема, че умствената реакция на човек върху дразнител стимулира мозъчната кора.

Какво е настроение?

Настроение е относително продължително емоционално състояние. Промените в настроението са внезапни промени в емоционалното състояние. Това принципно си е част от живота на всеки човек, дори може да бъде част от личността. Ясно е, че лошият сън, твърде много захар или кофеин, употреба на алкохол, неадекватното управление на болката, стресови житейски събития и др. може да предразположи към значими промени в настроението.

Кога промените в настроението са абнормни?

Абнормните промени в настроението се различават от простите емоции по това, че са по-малко специфични, по-малко интензивни и по-малко вероятно да бъдат причинени и предизвикани от конкретен стимул или събитие, т.е. става въпрос за промени в настроението, които не са свързани с конкретна причина.

Могат ли промените в настроението да бъдат симптом на множествена склероза?

Оказва се, че промените в настроението са често срещана част от живота с множествена склероза. Те се дължат както на неврологични, така и на психологични промени. Те могат да възникнат като част от емоционална реакция към болестта или да са симптом на депресия или тревожно разстройство. Понякога заболяването може да засегне центровете за емоционален контрол на мозъка, което да доведе до резки смени в настроението. Наред с това промените в настроението при множествена склероза могат да бъдат свързани с умората. И не на последно място  промените в настроението могат да бъдат причинени и от негативни мисловни модели, които не са свързани с множествената склероза.

Промените в настроението, които възникват при множествена склероза обаче, са много по-малко интензивни от тези, наблюдавани при биполярно афективно разстройство. Характерно за биполярното афективно разстройство е, че човек буквално се люлее между еуфория и депресия. При множествена склероза промените в настроението обикновено се проявяват като потиснато настроение, раздразнителност или гняв без видима причина.

Кога промените в настроението са сериозни и налагат консултация с лекар?

Ако промените в настроението започнат да се отразяват негативно върху качеството на живот, може да се наложи да се изключат:   

  • Депресия, която се наблюдава при почти половината от всички хора с МС и може да бъде отговор на диагнозата или симптом на множествена склероза.
  • Тревожност, която се развива самостоятелно или във връзка с депресия. Животът с несигурността за развитието на множествената склероза може да доведе до прекомерно притеснение, увеличаване на болката и негативно здравословно поведение като прекомерен прием на алкохол.
  • Псевдо-булбарен афект, като този термин описва неврологично състояние, характеризиращо се с нарушени емоции - прекомерен плач или периоди на неконтролируем смях.

Как може да се регулира настроението?

Ако промените в настроението не са сериозни, е необходимо да се работи върху това, за което се знае, че подобрява настроението на човека:

  • По-добър сън;
  • Здравословна диета;
  • Престой сред природата на чист въздух и слънце;
  • Повече упражнения.

Настроението, също така се влияе от социалната активност. Добре известно е, че човек се зарежда с позитивна енергия при повече контакти с приятели, колеги, семейство. Ако човек принципно е по-малко социален, нулиране на негативното настроение може да се търси от повече време, прекарано сред природата или в компанията на домашен любимец.

Тъй като настроението се влияе и от нивото на стрес e необходимо да се практикува ефективно управление на стреса.

Сподели:
множествена склероза и бременност