Упражнение с лист хартия

На лист хартия трябва да начертаеш вертикална линия с дължина 10 см и ширина 1 см. Листът се закрепва към стената на нивото на очите. Отдалечаваш се на разстояние 1 метър. Фокусираш се върху линията и бавно наклоняваш глава надолу. Следва придвижване на главата нагоре и после настрани без да откъсваш поглед от линията. Това упражнение е необходимо да се прави три пъти дневно за около 5 минути. Задължително е да се изпълнява при добра осветеност на помещението.

Очна тренировка

Закрепваш за стената лист с някакво изображение и се отдалечаваш на 2-3 метра. Свиваш ръката в юмрук като оставяш палеца нагоре. Протягаш ръка напред и върхът на палеца трябва да е на една линия с обекта на стената. Фокусираш се към обекта през върха на палеца, ще започне раздвояване на образа на палеца. След това преместваш фокуса върху палеца, ще започне да се сдвоява изображението. Това упражнение трябва да се прави поотделно на всяко едно от очите. Желателно е очната тренировка да се осъществява няколко пъти дневно.

Очно фокусиране

За това упражнение се нуждаеш от цветен зрителен обект - каквато и да е картинка. В началото трябва да гледаш цялата картинка и след това да се вглеждаш в детайлите. Добре е изображението да е сложно и максимално разноцветно. Постепенно се фокусираш към по - дребни детайли от картинката. Напр., ако на нея има калинка, в началото я гледаш цялата, след това крилцата, пипалцата, точките по крилцата й. Така постепенно ще се научиш да фокусираш зрението си бързо и точно без да натоварваш очите си.

Упражнение със стереограма

Стереограми можеш да намериш в интернет или да си ги разпечаташ. Всяка стерeограма е шифрована рисунка, в която са вплетени триизмерни фигури. Трябва да гледаш стерограмата от разстояние 30-40 cm. Опитай се да фокусираш погледа си някъде зад самата картина. След известно време ще започне да се вижда триизмерното изображение. След като това се случи трябва да увеличиш дистанцията като не отместваш поглед от картината, а след това да завъртиш глава нагоре-надолу и вляво-вдясно не изпускайки от поглед стереограмата. Възможно е при първите опити да не успееш, но с времето очите ще свикнат и обектът ще бъде видим от различни ракурси. Стереограмите са полезни за трениране на бинокулярното зрение и намаляване на напрежението в очите. Можеш да тренираш със стереограми директно от монитора на компютъра без да ги разпечатваш. 

Сподели:
множествена склероза и бременност