Какво са мускулни спазми?

Мускулните спазми са неволеви съкращения на мускули или мускулни групи, мускулите се стягат внезапно и състоянието е силно болезнено. Нервните пътища, които свързват мозъка, гръбначния мозък и мускулите, работят заедно, за да координират гладкото извършване на волевите движения на крайниците. Ако предаването на нервния сигнал между мускулите и мозъка се наруши поради демиелинизацията, мускулът може да остане в съкратено състояние и засегнатия крайник се чувства скован или стегнат. Наред с това, демиелинизацията може да причини прекалена активност на мускулите и загуба на координация и това също да доведе до спазми. Мускулните спазми са изключително често наблюдавани в общата популация и не са специфичен белег за множествена склероза.

До какви оплаквания водят мускулните спазми?

Настъпва рязко свиване на мускула с образуване на твърда „бучка“, което обичайно е силно болезнено. В зависимост от това къде в мозъка или гръбначния мозък е демиелинизацията, спазмите могат да се развият във всеки мускул от тялото. Крампите най-често се проявяват в долните крайници, особено в прасците и стъпалата, но ръцете, дланите и коремните мускули също могат да бъдат засегнати. Продължителността варира от няколко секунди, до 10-15 минути в по-редки случаи. Понякога съкращаването на мускула се проявява и изчезва няколко последователни пъти, преди да отмине напълно.

Може да се наблюдава и клонус - повтарящо се движение нагоре и надолу. Най-често срещаният клонус при МС е потупването на стъпалото по пода, изглежда като тактуване със стъпалото.

Как да си помогнем при настъпване на мускулен спазъм?

Прави се внимателен опит за разтягане на засегнатия мускул и интензивен масаж върху него. 

С добър ефект е прилагане на локална топлина на мястото, напр. топла кърпа.

При засягане на крака с добър ефект е лекото раздвижване – внимателно изправяне и осъществяване на стъпки за раздвижване.

Сподели:
множествена склероза и бременност