Какво е мускулен тонус?

Мускулите в човешкото тяло притежават т.нар. нормален мускулен тонус - минимaлнoтo нaпpeжeниe в мycĸyлитe, когато те ce нaмиpaт в cъcтoяниe нa пoĸoй. Mycĸyлeн тoнyc имaт вcичĸи cĸeлeтни мycĸyли и това имa гoлямo знaчeниe зa двигaтeлнaтa дeйнocт. Мускулният тонус подготвя за работа мускулите и cъздaвa ycлoвия зa зaпaзвaнe нa вcяĸa пoзa нa тялoтo. B пoддъpжaнeтo и пpepaзпpeдeлeниeтo нa мycĸyлния тoнyc yчacтвaт гpъбнaчния мoзъĸ, мозъчния cтвoл и мaлĸия мoзъĸ, ĸъдeтo пocтъпвaт импyлcи oт мycĸyлнитe peцeптopи. Oт тaм възбyждaнeтo ce пpeдaвa нa мycĸyлитe и пoддъpжa тexния тoнyc. Тонуса в покой пocтoяннo ce пpoмeня (пpepaзпpeдeля), тъй ĸaтo пo вpeмe нa дeня мycĸyлитe пpeз цялoтo вpeмe пpoмeнят пoзициятa и paзтягaнeтo си. Toвa ce cлyчвa дopи пo вpeмe нa cън. Когато мускулният тонус се увеличи, мускулите стават твърди, не могат да се отпуснат и това се нарича спастичност.

Какви са симптомите на мускулната спастичност при множествена склероза?

Мускулите са в напрегнато състояние поради увеличения мускулен тонус в покой. Поради това мускулите се усещат сковани, има забавяне на движенията на крайниците и затруднения при заемане на определени пози. Наблюдават се и слабост при волевите мускулни движения, както и болезнени спазми на крайниците. Спастичността обичайно засяга групите мускули, които работят срещу гравитацията и които поддържат позата (постурални мускули). Това са основно мускулите на прасеца, бедрото, седалището и гърба.

Спастичността повлиява сериозно ежедневните дейности - понижава силата, води до по-бърза умора, ограничава активния и пасивния обем на движение, променя стойката. Спастичността може да се усилва или намалява от различни фактори през денонощието, както и да причинява дискомфорт и да води до болезнени спазми. В периодите на ремисия спастичността обичайно не изчезва и това е един от симптомите, които изискват голямо внимание и работа.

Увеличеният тонус на екстензорните (разгъващи) мускули води до развитие на екстензорни спазми – сгъване на ходилото към подбедрицата, изпъване на бедрата и др. Обичайно тези спазми се развиват по време на нощния покой или призори. Често има засягане и на мускулния тонус на флексорните (сгъващите) мускули – мускулите са напрегнати, съответният крайник е в полусгънато положение, може да се стигне до тежки флексорни спазми и до падане.

Спастичността може да бъде предизвикана или влошена от различни болезнени или неприятни стимули, напр. инфекции на пикочните пътища, тесни дрехи, неудобни обувки.

Спастичността може да обуслови развитието на контрактура на крайниците, ставни деформации и може да затрудни ходенето.
При много пациенти спастичността се съпътства от мускулна слабост и спастичната пареза или парализа се посочва като една от основните причини за неработоспособност при пациенти с множествена склероза. Общите характеристики на спастичната пареза при множествена склероза приличат на наблюдаваните при непълно прекъсване на гръбначния мозък.

Как може да бъде повлияна мускулната спастичност?

Ако спастичността е лека, лечение може да не е необходимо. Медикаментозната терапия обаче трябва да бъде индивидуализирана за всеки отделен пациент и единствено неврологът може да прецени дали е необходимо медикаментозно повлияване на спастичността. Например, умерената спастичност при някои болни с мускулна слабост може да е фактор, който улеснява походката.

Ако обаче спастичността представлява проблем, са налични различни възможности за лечение, включително физиотерапия и медикаменти. 

Първата стъпка за повлияване на спастичността е да се третират проблемите, за които е известно, че увеличават риска от развитие на спастичност/появата й, напр. болка от всякакъв вид, инфекция на пикочните пътища, други видове инфекции и др.
Физикалният терапевт може да препоръча и рехабилитация, включваща активно разтягане (комплекс от упражнения, които изпълнява пациента) и пасивно разтягане (процедури, осъществявани от рехабилитатор).

Медикаментите, които могат да бъдат ефективни при лечение на спастичност, включват баклофен, тизанидин, клоназепам, диазепам, габапентин. Най-често прилаган е баклофен, но този медикамент може да доведе до усещане на слабост или умора. Предизвикателството е намиране на доза, която облекчава спастичността, без да причинява прекомерна слабост. 

Друг вариант на лечение е инжектиране на ботулинов токсин за блокиране на нервната сигнализация към мускулите.

Сподели:
множествена склероза и бременност