Нарушенията на съня са често срещани при пациентите с множествена склероза. Нормалният сън се характеризира с цикличност и дава възможност на организма да си почине. При приблизително 50% от болните са налице проблеми, свързани със съня. Лечението на тези проблеми е важно, тъй като влошеното качество и количество на съня може да повлияе негативно на качеството на живот на болния – сънливост през деня, намалена концентрация и памет, невъзможност за ефективна работа, развитие на депресия. Нарушенията на съня могат да влошат и други симптоми на множествена склероза, напр. когнитивен дефицит, умора и др.  

Кои са най-честите нарушения на съня при пациенти с МС?

Най-честите нарушения на съня, наблюдавани при пациенти с МС са безсъние, нарушено дишане по време на сън, нарколепсия, синдром на неспокойните крака и нарушаване на цикличния характер при пълноценен сън с нарушено редуване на сън с бързи очни движения (Rapid Eye Movement, REM) и сън без бързи очни движения (Non-Rapid Eye Movement, nREM).

Нарушено дишане по време на сън: обикновено мускулите, които контролират горните дихателни пътища, се отпускат по време на сън. Ако се отпуснат прекалено, горните дихателни пътища се стесняват и някои хора започват да хъркат. Ако дихателните пътища се стесняват прекалено много, това може да предизвика затруднения, дори спиране на дишането по време на сън – сънна апнея. Синдромът на обструктивна сънна апнея е най-честото нарушение на дишането, настъпващо по време на сън. Характеризира се с повтарящи и продължаващи повече от 10 секунди прекъсвания (апнея) или намалявания (хипопнея) на дихателния поток по време на сън. Главните симптоми на сънната апнея са:

 • спиране на дишането по време на сън;
 • изразена дневна сънливост;
 • събуждане със сърцебиене и/или главоболие;
 • непълноценен сън;
 • събуждане с чувство за задушаване и паника;
 • сутрешна умора;
 • покачване на телесна маса без промяна в хранителния режим.

Синдром на неспокойните крака (Restless legs syndrome, RLS) представлява неврологична симптоматика, проявяваща се с необичайни усещания и стремеж за движение на краката, настъпващи предимно в легнало положение и в покой. Най-честите оплаквания са:

 • усещане за напрежение в краката;
 • изтръпване;
 • крампи;
 • усещане за парене, въпреки че тялото е отпуснато и готово за сън.

Парадоксално е, че при раздвижване на краката настъпва облекчение. Това се случва предимно през нощта или в легнало положение. Синдромът на неспокойните крака може да бъде причина за смущение на съня и непълноценна почивка. Като последица от недоспиването настъпват други нарушения като хронична умора, раздразнителност, агресивно поведение, проблеми в училище или работата. Симптомите може да се различават по продължителност и тежест при всеки човек. Някои хора изпитват леки симптоми, с прекъсвания, докато при други симптомите стават по-тежки с всеки изминал епизод.

Нарколепсията се характеризира с умора през деня и сънни "атаки“, каталепсия (понижен мускулен тонус), сънна парализа, халюцинации.

Невинаги се развиват всички симптоми, но винаги е налице  сънливост през деня, дори и при пълноценен сън през нощта. Хората с нарколепсия не могат да контролират кога да останат будни и кога да заспят, което прави състоянието не само усложняващо ежедневието, но и доста опасно на моменти. Може да има внезапни заспивания, по време на някаква дейност. Тези заспивания могат да траят от няколко минути до няколко часа и за страничния наблюдател наподобяват припадък. Сънливостта най-често е първият симптом на нарколепсията.

Понякога нарколепсията се съчетава с катаплексия. Този симптом варира от промяна в говора до загуба на контрол над крайниците. Не всички болни с нарколепсия страдат от катаплексия. Катаплексията се отключва при много силни емоции и пристъпите могат да траят няколко секунди или няколко минути. Честотата на пристъпите е индивидуална - при някои се случват няколко пъти годишно, при други - няколко пъти дневно. Катаплексията причинява много трудности в ежедневието на хората.

Сънна парализа - това е състояние, при което човек не може да се движи или да говори точно преди или малко след пристъп на нарколепсия. Пристъпите на сънна парализа траят обикновено няколко секунди до няколко минути, но за болния са много плашещи, защото съзнанието работи, но тялото не се подчинява.

При нарколепсия може да има и халюцинации по време на заспиване (хипнагогия) или събуждане (хипномомия). На болния тези халюцинации изглеждат като реалност и затова често пъти са много плашещи.

Кои са причините за нарушения на съня при пациенти с множествена склероза?

Често нощно уриниране

Проблемите с пикочния мехур са често срещани при МС. Необходимостта от уриниране през нощта е известно в медицинската литература като никтурия и е най-честият виновник за прекъсването на съня при хората с множествена склероза. Повечето хора са в състояние да заспят отново, след като веднъж са станали, но ако сънят се прекъсва много пъти на нощ поради необходимост от уриниране, повторното заспиване става проблемно. Ако е налице никтурия и/или честа или спешна нужда от уриниране през деня е необходима консултация с уролог. Съществуват медикаменти, които могат да повлияят функцията на пикочния мехур, но те трябва да бъдат назначени от компетентен специалист.

Ето и няколко допълнителни стратегии, които могат да бъдат полезни:

 • Често хората, имащи проблеми с пикочния мехур умишлено ограничават приема на течности, но това не е здравословна практика и може да доведе до други сериозни здравословни проблеми. През деня е необходимо да се приемат течности, но последната напитка трябва да е поне три часа преди лягане.
 • Напитките с кофеин стимулират пикочния мехур, така че приемът на кофеин следва да бъде само сутрин. Трябва да се има предвид, че алкохолните напитки също често предизвикват нощно уриниране.

Депресия

Един от основните симптоми на депресията е лошият сън. Най-честото нарушение на съня при лица с депресия е събуждане в ранните часове на деня и невъзможност за повторно заспиване. Наред с това обаче има и други симптоми:

 • Потиснато настроение;
 • Лош апетит или преяждане;
 • Липса на енергия;
 • Ниско самочувствие;
 • Затруднена концентрация;
 • Усещане за безнадеждност.

При наличие на такива симптоми е необходима консултация с психиатър, тъй като съветите за подобряване на начина на живот могат да помогнат, но не са заместител на професионалната помощ!

Спастичност

Спастичността е често наблюдаван симптом на МС. Характеризира се с това, че мускулите стават стегнати, а понякога дори и твърди и болезнени. Болката от спастичност може да попречи на съня. При наличие на такива симптоми, лекуващият невролог може да назначи лекарства, които значително да повлияят спастичността, напр.  баклофен, циклобензаприн, тизанидин и инжекции Botox® 'при по-тежка форма”. Те се приемат само след назначаване от лекар. Упражненията и разтягането също могат да помогнат за намаляване на спастичността и се препоръчва консултация с физиотерапевт.

Позиция на тялото при сън

Тялото на човека не е приспособено към спане в една и съща позиция през цялата нощ. В състояние на сън кожата и подлежа,щите тъкани изпитват натиск от теглото и е необходима неколкократна смяна на позицията на тялото по време на съня. Нормално когато сменяме позицията на тялото си се събуждаме за кратко, но следва бързо заспиване и дори няма спомен от събуждането. При множествена склероза, обаче е възможно да има значими двигателни проблеми, които затрудняват промяната на позицията по време на сън, а дискомфортът, идващ от кожата и тъканите, могат да нарушат съня. Ако обръщането в леглото е трудно може да се помисли за помощни средства, напр. въже  от едната страна на леглото, за да се подпомогне промяната на позицията на тялото.

Общи съвети при наличие на проблеми със съня?

Терминът "Хигиена на съня" се отнася до нашите навици в спалнята и във връзка със съня ни.

В много случаи изграждането и спазването на здравословни навици и режим за сън е достатъчно да реши проблемите, свързани със съня.

Сподели:
множествена склероза и бременност