За повлияване на симптомите при множествена склероза се използват лекарства с рецепта и без рецепта, кинезитерапия, помощни средства, допълваща и алтернативна медицина, както и стратегии за самопомощ. Те самостоятелно или комбинирано позволяват човек да се справи със специфични симптоми и предизвикателства, породени от множествената склероза.

С развитие на заболяването се добавят нови симптоми. Те могат да бъдат леки, умерени или тежки. 

 • Леките симптоми не пречат на ежедневните активности на болния и не е необходимо да бъдат лекувани. 
 • Умерените симптоми смущават ежедневните дейности и социалната активност и създават дискомфорт. 
 • Тежките симптоми инвалидизират болния и сериозно ограничава ежедневните дейности. 

Умерените и тежките симптоми трябва да се лекуват медикаментозно, а също така с помощта на кинезитерапия и помощни средства.

Симптоматични лекарства с или без рецепта

За облекчаване и управление на симптомите, свързани с МС могат да бъдат използвани лекарства, които се назначават с рецепта от лекуващия невролог, както и лекарства, отпускани без рецепта, напр. лекарства против повръщане, противовъзпалителни средства и др. В зависимост от вида и тежестта на симптомите неврологът може да назначи прием на лекарства срещу епилепсия, антидепресанти, антихистамини, бензодиазепини, мускулни релаксанти и др.

Примери за симптоматично медикаментозно лечение при множествена склероза:

 • Умора – амантадин или флуоксетин, физиотерапия, аеробика или поведенческа терапия
 • Когнитивните нарушения – донепезил (със сравнително слаба ефективност), когнитивна рехабилитация
 • Нарушения в емоциите – трицикличните антидепресанти или инхибитори на обратния захват на серотонина
 • Болкови синдроми – трициклични антидепресанти, антиконвулсанти и миорелаксанти
 • Повишен мускулен тонус – мускулни релаксанти
 • Тремор – неселективни бета-блокери, глутетимид, клоназепам, изониазид и др.

В случай, че лекуващият лекар е назначил конкретно лекарство, тук можете да потърсите неговата листовка за пациента, за да се информирате за действието му, препоръчваните дози и начин на приложение. Списъкът е поддържан от Изпълнителната агенция по лекарствата и съдържа всички разрешени за употреба в България лекарства. Всяко лекарство се търси по началната буква на търговското му име. 

Важно е да се помни, че множествената склероза е сложно по своята същност, симптоматика и клинично протичане заболяване. Самолечението по съвет на близък, приятел, друг болен или на базата на прочетено в популярни здравни сайтове може повече да навреди, отколкото да донесе полза. Не приемайте никакви лекарства без да сте консултирали това с Вашия лекуващ лекар!

Кинезитерапия

Кинезитерапевтът може да подпомогне лечебния процес чрез:

 • Разработване и приспособяване на програма за упражнения, която е насочена към справянето с конкретни симптоми и предизвикателства в ежедневието, например за сила на крайниците се използват статични и динамични упражнения и се внимава да не се повиши телесната температура. Повишаването на телесната температура и умората водят до влошаване на моментното състояние и силен дискомфорт у пациентите. Стречинг упражненията и масажът повлияват на спастичността, като се внимава за дозировката и силата. Упражненията за координация и баланс имат за цел поддържане на самостоятелност на пациента и улесняване на ежедневните дейности.
 • Използване на помощни средства при наличие на затруднения с ходенето, както и на приспособления за улесняване на ежедневните дейности в дома и офиса, като целта е да запазите своята независимост и да подобрите максимално качеството си на живот.

Помощни средства

Помощните средства играят важна роля за подпомагане на хората с множествена склероза да се справят при наличие на симптоми като спастичност, мускулно-скелетни проблеми, слабост и умора, проблеми с баланса, проблеми със зрението, говорни и езикови затруднения и когнитивни нарушения. Примери за помощни средства, които обикновено се използват от хора с множествена склероза са ортези, ако балансът или слабостта са проблемни, помощни средства за придвижване като бастуни, проходилки и електрически скутери. Тук могат да бъдат отнесени и помощните средства за справяне в бита при наличие на ограничаващи пълната двигателна активност симптоми.
В случай, че е назначено подпомагащо медицинско изделие тук можете да направите справка за съответното помощно средства (търсене по ключова дума), както и за условията, на които следва да отговаряте за да го получите. Списъкът се поддържа от Изпълнителната агенция по лекарствата и съдържа информация за медицинските изделия, заплащани с обществени средства, както и информация за нормативната уредба и необходимите шаблони и документи за кандидатстване.

Алтернативна медицина

Става въпрос за хранителни добавки, билкова медицина, акупунктура, хомеопатия, масаж, йога, хипноза, медитация. Тези методи не са оценени по отношение на ефективността както лекарствата, отпускани по лекарско предписание. Те обаче могат да осигурят важни ползи за общото укрепване на здравето и хора за облекчаване на болковите синдроми, свързани с множествена склероза. 

Важно е да се помни, че множествената склероза е сложно по своята същност, симптоматика и клинично протичане заболяване. Приложението на методите на алтернативната медицина може да донесе повече вреди, отколкото полза. Преди да започнете приложение на алтернативни средства е необходимо да потърсите консултация с Вашия лекуващ лекар. В никакъв случай обаче не замествайте медикаментозната терапия с методите на алтернативната медицина – те могат да укрепят организма Ви, но не могат да бъдат разглеждани като лечение на болестта!

Специализирани интервенции

За някои от симптомите, свързани с множествена склероза можете да поискате и консултация със съответния специалист за да се определи точната причина за проблема и да се изберат подходящи подходи за коригирането му. Например, при уринарна дисфункция, урологът може да допълни лечението, напр. чрез катетеризация и инструкции за диети и прием на течности, както и лекарства за справяне с проблемите с пикочния мехур. Зрителните проблеми следва да бъдат оценени от офталмолог. Други специалисти, които могат да бъдат полезни за справяне със симптомите на множествена склероза, включват психотерапевт, сексолог, логопед, невропсихолог.  
 

Сподели:
множествена склероза и бременност