Как е устроено човешкото око?

Органът на зрението – окото, е най-комплексният орган, който притежаваме. То е изградено от повече от 2 милиона съставни части, които работят единно за обща кауза: визуализиране на околния свят. 

Човешкото око може да бъде сравнено с камера. Очната ябълка има формата на топка. Външната обвивка на окото (роговица) е прозрачна и действа като силна оптична леща. Зад роговицата е лещата, а останалата част от кухината на окото е изпълнена с така нареченото стъкловидно тяло. Светлината преминава през роговицата, която прилича на отвора на фотоапарат. Количеството светлина, която преминава се контролира от размера на зеницата – при по-голямо количество светлина зеницата се свива, а при по-малко количество светлина се стеснява. Светлинният сноп се пречупва от лещата и се фокусира върху ретината. В ретината има специфични клетки, които реагират на светлината и изпращат запис на изображението към мозъка чрез зрителния нерв.

устройство на човешкото око

Очно-двигателните мускули се залавят за очната ябълка или части от повърхността на орбитата. Те са шест мускула и представляват активната част на двигателния апарат на окото и отговорят за движението на очната ябълка и за бинокулярното зрение (двуочно зрение). Бинокулярното зрение дава ясно изображение на предметите във височина, широчина и дълбочина. То се получава в резултат на пресичането на зрителните оси в точката на разглеждания предмет.

Зрителният нерв е черепно-мозъчен нерв, който е съставен от бяло мозъчно вещество. По него преминава информацията за образа, който се формира върху ретината.

Повече за устройството на човешкото око можете да прочетете тук
 

Сподели:
множествена склероза и бременност