Терминът невралгия означава силна болезненост на нерв. 

Тригеминална невралгия означава силна болка по хода на троичния нерв. Проявява се с внезапна, силна болка по лицето, която може да продължи от няколко секунди до няколко минути. Болката при това заболяване се описва от засегнатите като удар от електрически ток или мълния и се разпространява в зоната на засегнатия нерв. В повечето случаи е засегната само едната лицева половина. Често тази болка се описва като едно от най-жестоките болкови изживявания.

Тези атаки могат да се появят няколко пъти на ден, но понякога са много чести – няколко пъти в минута. Тригеминалната болка често се появява без предупреждение по време на ежедневни дейности като миене на зъби, дъвчене, говорене или докосване на лицето. Студените течения, въздействие на силен шум или светлина, както и емоционалният стрес също могат да отключат болката.

Поради страх от по-нататъшни пристъпи на болка засегнатите развиват поведение за избягване: въздържат се от действия като бръснене, миене на зъбите или ходене на чист въздух и др. и ако процесът стане хроничен, ежедневието на пациента е силно засегнато.

Болката може да е придружена от спазми на лицевите мускули (като тик), може да има и зачервяване в зоната, както и поява на видими капчици пот.   

Тригеминалната невралгия може да бъде отговорна за следните симптоми на болка:

  • Болка в зъбите: може да бъде разпространена по зъбите в съответната половина, но може да бъде и ограничена в един или няколко зъба, което затруднява разграничаването й от зъбобол (болка с произход от зъбите). Болката в зъбите обикновено не е толкова силна в началото. Обичайно пациентите си я обясняват с наличен зъбен проблем и често страхът от зъболекаря ги кара да използват болкоуспокояващи, вместо да търсят изясняване на причината.
  • Болка в челюстта: може да има потрепващ или разкъсващ характер, често е придружена от усещане за парене. Често пристъпите на болка в челюстта се предизвикват от лек стимул (напр. студ, допир и др.), но могат да възникнат и при пълно спокойствие.
  • Болка в ухото: болката е силна и дразнеща.  
Сподели:
множествена склероза и бременност