Какви са биологичните ефекти на витамин D?

Знае се, че витамин D помага да се регулира усвояването на калций и спомага да се поддържа здравето на костите. При дефицит на този витамин се увеличава риска от развитие на остеопороза (намалена плътност на костите) и слабост на мускулите.  

По-новите проучвания установяват, че действията на витамин D върху тялото са много повече:

  • противовъзпалително действие;
  • регулация на функциите на имунната система.

Допуска се, че заради ефектите върху имунната система се повишава риска от развитие на МС и други автоимунни заболявания, включително диабет тип 1, ревматоиден артрит и остеоартрит. 
Все още не са достатъчно потвърдени ефектите на витамин D върху протичането на МС:

  • В проучванията на Cantorna и сътр. от 2000 година и Pedersen и сътр. от 2007 година върху животинския експериментален модел на МС (автоимунен енцефаломиелит) се доказва, че добавянето на витамин D предотвратява и забавя прогресията на заболяването, докато дефицитът на витамин D влошава хода на болестта. 
  • Има и изследвания, според които високите нива на витамин D са свързани с намален риск от пристъпи и по-малко тежка инвалидност (Smolders et al., 2008a; van der Mei, 2007).

Какви са референтните стойности на витамин D?

Двете най-важни форми на витамин D са: 

  • D3 (холекалциферол), който представлява около 80% от общото количество и се произвежда в тялото при излагане на кожата на ултравиолетовите лъчи;
  • D2 (ергокалциферол), който представлява около 20% от общото количество и се доставя чрез храни и добавки. 

Витамините D3 и D2 се транспортират в черния дроб, където се образува активния метаболит 25-хидроксивитамин D - 25(OH)D, познат също като калцидиол. 
Калцидиолът е основният индикатор за определяне на цялостния статус на витамин D в човешкия организъм.
Референтните стойности се определят в различни мерни единици – ng/ml (нанограм на милилитър) или nmol/l (наномол на литър). 
Стойности на витамин D съгласно Европейският орган за безопасност на храните (European Food Safety Authority, EFSA): 

  • 40-80 ng/ml (100-150 nmol/l) - здравословно ниво;
  • 20-40 ng/ml (50-100 nmol/l) - лек дефицит;
  • под 20 ng/ml (50 nmol/l) - тежък дефицит. 

Лабораторното определяне на нивото на витамин D става чрез определяне на витамин D total /25-хидроксивитамин D3 и D2/. Това е предпочитания тест за установяване на запасите на организма и за проследяване при терапия. Изследването се извършва с капилярна или венозна кръв, взета сутрин на гладно.

Как се набавя необходимото ниво витамин D в организма?

Човешкият организъм си набавя необходимото количество витамин D основно при излагане на слънце. Витаминът може да бъде набавен и от храната, но в естествен вид много малко храни съдържат витамин D. Това означава, че получаването на достатъчно количество витамин D зависи от излагането на слънчево облъчване, а не от балансираната диета. 
От храните особено добри източници на витамин Д са мазните риби като сьомга, скумрия и др.  Малки количества присъстват и в яйчни жълтъци, телешки черен дроб и сирене. Някои от често използваните храни като мляко и портокалов сок могат да бъдат обогатени с витамин Д  (необходимо е да се четат етикетите).
Относно набавянето на витамин D обаче съществува и още един въпрос, който заслужава коментар. 
Може ли да се синтезира достатъчно количество витамин D при използване на фотозащитни продукти? 
В наши дни са натрупани много и неоспорими доказателства за ползите от слънцезащитата. Контролирани проучвания показват, че редовната употреба на слънцезащитен крем със слънцезащитен фактор (SPF) 15 или по-висок намалява рисковете за развитие на плоскоклетъчен карцином с около 40%, на меланом с 50% и на преждевременно стареене на кожата с 24%. Затова на практика, незащитеното излагане на слънце носи риск от състояния, които могат трайно да увредят кожата и дори да се стигне до крайно неблагоприятни последици. В тази връзка редовната употреба на слънцезащита е важна профилактична грижа. От друга страна е установено, че при незащитено излагане на слънце на ръцете, краката, корема и гърба само за 10 до 15 минути, два до три пъти седмично, се произвежда необходимото количество витамин D, което организмът може да събере. След това започва автоматично освобождаване от витамин D, за да се избегне претоварване. Затова по-продължителното излагане на слънце не носи нищо друго освен риск от увреждане. Слънцезащитните средства, дори тези с висок SPF, дават възможност 2-7% от UVB лъчите да преминат в кожата и престоят на открито през периодите на слънцегреене в годината дори и след прилагане на слънцезащитно средство, осигурява необходимото количество витамин D на организма. 
Истината е, че не е необходимо много излагане на слънце, за да се произвежда витамин D.

По кое време на деня синтезата на витамин D e най-висока?

Организмът синтезира пикови нива витамин D при престой на слънце през летните месеци между 11 и 14 часа, когато слънцето е високо в небето и грее интензивно. В този период до земната повърхност достига най-голямо количество UVB лъчи. Добра ориентация за интензивността на слънцегреенето е дължината на сянката. Ако сянката е по-дълга от височината на човека, слънцето не е достатъчно интензивно, за да помогне на тялото да синтезира витамин D. Да си спомним за първия показател на времето — т. нар. слънчев часовник. Той е представлявал един обикновен прът забит в земята. Неговата сянка е била много дълга сутрин, намалявала е до минимум на обяд, за да стане отново дълга вечер при залез слънце.

От какво зависи биологичната активност на витамин D?

Всеки знае, че основният биологичен ефект на витамин D е да се поддържат адекватни нива на калций в организма. Витамин D постига това чрез подпомагане на оптималната резорбция на калций от храната и изсмукване на калций от костите, когато нивото на калций в организма намалее. От друга страна калцият трябва да бъде натрупан точно в костите и зъбите. Понастоящем е доказано, че факторът, който не позволява натрупване на калций в меките тъкани е витамин К. Този витамин активира протеина остеокалцин, който подпомага натрупването на калций в костите, от друга страна активира матричен протеин, който не позволява на калций да се натрупа в бъбреците и кръвоносните съдове. С други думи казано, ако витамин D ни позволява да имаме оптимално ниво калций в организма, витамин К е този, който се грижи калцият да е на правилното си място. Изводът от това е, че витамин D и витамин K действат заедно за здравето на костите и сърцето. 

Новини за значението на витамин D при множествена склероза:

Добавки с висока доза витамин D не намаляват риска от пристъпи при МС

Сподели:
множествена склероза и бременност