Общото за тези лекарства е, че засягат имунната система на организма, но по различни начини. Целта на лечението е да се сведе до минимум възпалителната активност, за да се ограничи развитието на трайни увреждания. Това означава, че рискът от нови пристъпи намалява и се забавя прогресирането на болестта.

Кои лекарства за повлияване на хода на болестта са одобрени в България?

Има няколко лекарства от тази група, които са одобрени от Европейската медицинска агенция за лечение на пристъпно-ремитентна множествена склероза (таблицата по-долу). Само един от тези медикаменти, Ocrevus ™ (ocrelizumab), е одобрен освен за лечение на пристъпно-ремитентна множествена склероза и за лечение на първично-прогресираща множествена склероза

Лекарства от първа линия са първоначалния избор на лекарствена терапия за лечение на пациенти, диагностицирани с множествена склероза. Продуктите от втора линия се назначават на пациенти, които не са отговорили адекватно на лекарствата от първа линия или заболяването е станало по-агресивно и се налага по-мощна терапия.

Лечение на пристъпно-ремитентна множествена склероза  

Първа линия на лечение

Втора линия на лечение

Лечение на първично-прогресираща множествена склероза

Ocrevus™ (ocrelizumab) - интравенозна вливка

Лечение на вторично-прогресираща множествена склероза

Mayzent (siponimod) - орално/ таблетки

Как избира неврологът лекарството?

При наличието на толкова много медикаменти, повлияващи хода на болестта, най-важни са индивидуалните фактори при избора на лекарство. Значение имат страничните ефекти, съображения за начина на живот, възможност за инжекционно приложение, планове за деца (някои лекарства не се препоръчват при бременност) и др. 

Запомнете, че най-доброто решение за един пациент може да не е най-доброто решение за друг пациент. Поради това е важно да се обсъдят вариантите с Вашия лекар и да се вземе правилното за Вас решение.

Сподели:
множествена склероза и бременност