Има ли връзка между мигрената и множествената склероза?

Мигрената обикновено не спада към обичайните симптоми на множествена склероза (МС), въпреки че се среща 2 до 3 пъти по-често при пациенти с МС в сравнение с общата популация. 12

Връзката между мигрена и МС е описана през 1952 година, когато McAlpine и Compston 3 установяват, че 2% от пациентите с МС са развили мигрена в рамките на 3 месеца от първоначалния пристъп.

Спорният въпрос: кое е първо яйцето или кокошката?

Учените все още спорят по въпроса дали мигренозното главоболие е симптом на МС или е придружаващо заболяване. Бъдещите изследвания могат да намерят специфична връзка и да решат този въпрос, но са необходими още изследвания.

Възможно е мигрената да предхожда с години диагнозата МС. При някои пациенти не е имало мигренозни пристъпи преди началото на болестта и дори при част от тях изразеното главоболие е довело до магнитно-резонансна томография и поставяне на диагнозата МС.

Днес е прието, че мигрената се дължи на промени в част от централната нервна система, известна като мозъчен ствол. Известно е, че след гръбначния мозък и зрителните нерви, мозъчният ствол е едно от трите най-често срещани места за демиелинизация при МС. Това означава, че МС лезиите в областта на ствола могат да причинят мигрена. Наред с това, според редица автори, пациентите с МС могат да имат мигрена, провокирана от лекарства (предимно интерферони и финголимод) като страничен ефект.

Как протича мигренозния тип главоболие?

При мигрена главоболието обичайно е пристъпно и засяга едната половина на главата и се придружава от засилена чувствителност от светлина, шум или миризми, както и от гадене и повръщане. Продължителността на пристъпите е различна при отделните случаи, както и честота на пристъпите. Обичайната продължителност на пристъпите от повтарящо се главоболие е 4 -72 часа, могат да бъдат от леки до много тежки по сила. Болката обикновено е пулсираща или туптяща. Когато пристъпите са повече от 15 месечно в продължение на повече от 3 месеца е налице хронично мигренозно главоболие. В някои случаи главоболието се предхожда от други симптоми, които най-общо се наричат аура. Аура има при 15-20% от пациентите, но и тези пациенти имат аура само преди някои от пристъпите. Най-честите симптоми на аурата са зрителни нарушения, сетивни нарушения (боцкания и изтръпвания) и нарушения на речта.

Много хора с мигрена започват да разпознават определени фактори с течение на времето, които отключват пристъпите, напр.:

  • Солени храни, особено отлежало сирене и консервирани меса;
  • Хранителни добавки, напр. мононатриев глутамат и аспартам;
  • Напитки, предимно вино и кофеинови напитки;
  • Психо-емоционално пренапрежение;
  • Резки промени във времето.

Как се лекува мигренозното главоболие при пациент с множествена склероза?

Лечението на мигрена обикновено започва с отстраняването на провокиращите фактори. Ако упоритото главоболие се развива след започване на лечение с финголимод, лекуващият лекар може да обсъди неговото участие в провокирането на пристъпите и да промени дозировката или назначи друга модифицираща хода на болестта терапия.

Симптоматичните лекарства за повлияване на мигренозен пристъп включват: болкоуспокояващи средства, напр. ибупрофен или напроксен; лекарства от групата на триптаните, които се предлагат под много форми като таблетки, назални спрейове, инжекции и разтворими таблетки, антидепресанти. 

1. Kister I, Caminero AB, Monteith TS, et al. Migraine is comorbid with multiple sclerosis and associated with a more symptomatic MS course. J Headache Pain. 2010;11:417-425.
2. Applebee A. The clinical overlap of multiple sclerosis and headache. Headache. 2012;52:111-116.
3. McAlpine D, Compston N. Some aspects of the natural history of disseminated sclerosis. Q J Med. 1952;21:135-167.

Сподели:
множествена склероза и бременност