Организацията за прехрана и земеделие (Food and Agriculture Organization, FAO) е специализирана агенция на ООН, която ръководи международните усилия за борба с глада и за здравословно хранене. Националните хранителни насоки предоставят специфични за контекста съвети и принципи, относно здравословното хранене и начин на живот. Те се основават на солидни доказателства и отговарят на приоритетите в областта на общественото здраве и хранене в страната. Организацията проследява моделите на производство и консумация на храни, социокултурните влияния, данни за състава на храните, тяхната достъпност и други фактори.
Какви са българските насоки за здравословно хранене?
Официално име: Насоки за здравословно хранене за възрастни в България.
Година на създаване: 2006 г.
Процес и заинтересовани страни: Диетичните насоки са разработени от експертна група от Националния център за защита на общественото здраве към Министерството на здравеопазването, с подкрепата на Регионалната служба на СЗО за Европа. След консултативни срещи групата е получила подкрепата и на други министерства, академични среди, сдружения на производители на храни и регионални органи за защита на общественото здраве.
Целева аудитория: Посланията, които съдържат насоките за здравословно хранене, са предназначени за възрастното население на България.
Графично представяне: Българските насоки за здравословно хранене са представени като пирамида, която илюстрира шест групи храни и отразява основния принцип на здравословното хранене: разнообразие, постигнато чрез ежедневна консумация на продукти от всички групи храни. Размерът на секторите на пирамидата съответства на дела на препоръчителните количества за консумация на храни от определени групи. Пирамидата акцентира и върху значимостта на физическата активност и консумацията на вода.
Основни послания в българските насоки за здравословно хранене:
- Яжте разнообразни зеленчуци и плодове повече от 400 грама всеки ден, за предпочитане сурови.
- Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол.
- Изберете постно месо, заменяйте по-често месото и месните продукти с риба, птици или варива.
- Ограничете общия прием на мазнини, особено животински. Заменете животинските мазнини с растителни масла при готвене.
- Ограничете консумацията на захар, сладкиши и сладкарски изделия, избягвайте съдържащите захар безалкохолни напитки.
- Намалете приема на сол и солени храни.
- Ако пиете алкохолни напитки, трябва да ги консумирате в умерени количества.
- Поддържайте здравословно телесно тегло и бъдете физически активни всеки ден.
- Пийте много вода всеки ден.
- Пригответе и съхранявайте храната си по начин, който да гарантира нейното качество и безопасност.
- Консумирайте зърнени култури като важен източник на енергия. Предпочитайте пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти.
- Хранете се разнообразно. Хранете се редовно, отделете достатъчно време и се наслаждавайте на храната си в приятелска среда.