Изследванията не потвърждават връзка между приема на глутен с храната и множествена склероза, но в същото време при част от болните научните проучвания показват, че е установена по-голяма вероятност за развитие на цьолиакия (заболяване, при което организмът не понася глутен). И двете заболявания вероятно са свързани с проблеми в имунната система.

Храни, които съдържат глутен, са например:

  • пшенични продукти, като хляб, печива и много предварително приготвени супи и салатни дресинги
  • продукти от ечемик, като малц, супи, бира и бирена мая
  • ръж, която често присъства в хляба, ръжената бира и зърнените храни

При спазване на диета без глутен на практика организма се лишава от важни хранителни вещества, включително фибри, които присъстват в пълнозърнестите храни. Съответно е задължително в хранителния режим да се увеличи приема на пресни зеленчуци, плодове, ядки, семена и варива.

Изключително важно е всеки, който обмисля да започне диета без глутен, първо да се консултира с лекаря си.

Сподели: