Какво е лумбална пункция?

Нормално човешкият мозък „плува” в т.нар. ликвор или гръбначномозъчна течност. Ликворът представлява основният „амортисьор”, който омекотява и предпазва мозъка от увреда при различните движения или удари на главата. Освен това той снабдява мозъчната тъкан с важни хранителни субстанции, растежни фактори и хормони. Представлява също и основния контролно-пропусквателен пункт за транспорта на различни субстанции от и към мозъка посредством кръвно-ликворната бариера.

Лумбалната пункция е процедура, при която се изтегля малко количество ликвор с цел да бъде изследван за промени, които са често срещани при множествена склероза. Мястото където навлиза иглата е на нивото на трети и четвърти лумбален прешлен или на нивото на четвърти лумбален и първи кръстцов прешлен. Нивото се определя спрямо височината на двата хълбока. За целите на изследването обикновено се вземат около 10 мл ликвор в 3 или 4 стерилни епруветки.

Как трябва да се подготвя за лумбална пункция?

Вашият лекар вероятно ще назначи няколко кръвни теста, за да е сигурен, че нямате някакво необичайно кръвотечение или съсирване. Някои пациенти ще бъдат помолени да направят сканиране на мозъка (компютърна томография или магнитно-резонансна томография) преди процедурата, ако никога не им е правено такова изследване. Ако взимате медикамент, разреждащ кръвта, уверете се, че сте попитали своя лекар кога трябва да го спрете. Ако често взимате ибупрофен или аспирин, трябва да ги спрете няколко дни преди лумбалната пункция.

Трябва да планирате да прекарате поне два часа в болницата в деня на процедурата. Макар че самата лумбална пункция трае само няколко минути, обезболяването и почистването на мястото може да отнеме около 30 минути. Ще ви е по-удобно да носите широка дреха, която да облечете след процедурата.

Какво мога да очаквам, когато ми правят лумбална пункция?

Лумбалната пункция може да се направи в кабинета на вашия невролог за около 30 минути, но ще трябва да лежите абсолютно неподвижно поне един час след това. По време на процедурата ще бъдете помолени да легнете на една страна с колене, присвити към гърдите, така че прешлените в областта на гърба да се раздалечат и да бъдат добре видими. Лекарят ще инжектира локална упойка в мястото където ще бъде направена пункцията. След като зоната стане нечувствителна, лекарят ще вкара малка специална игла, наречена спинална игла в мястото за осъществяване на пункцията. След поставянето на иглата ликворът капе навън през иглата и се събира, което отнема 2 до 5 минути. Налягането на ликвора се измерва лесно с помощта на просто устройство.

След отстраняване на иглата мястото на пункцията се притиска и ще лежите абсолютно неподвижно по гръб или по корем (но не настрани) поне час. Изключително важно е след пунктирането да се лежи неподвижно, за да се предотврати възможното изтичане на ликвор от пунктираното място, което може да се изяви с намаляване на вътречерепното налягане. Признаци за развитието му са главоболие, понякога гадене и повръщане, двойно виждане и смутена концентрация.

Необходимо е в следващите ден два да се лежи колкото е възможно повече, да се ограничи физическата активност и да се приемат повече течности. Ако главоболието продължава повече от 24 часа, консултацията с невролог е задължителна.  В тези случаи може да се направи т.нар. епидурална кръвна пломба, която да облекчи симптомите.  

Как изглежда ликворът и какво ще търси моят лекар?

Ликворът е безцветен и бистър, съдържа много малко червени и бели кръвни клетки. Той ще бъде тестван за наличието на определени клетки и протеини, включително олигоклонални ленти (O-ленти), които показват вида на абнормния имунен отговор, наблюдаван при множествена склероза. Анализът на ликвора ще провери и за други заболявания, които могат да причинят подобни на множествена склероза симптоми.

Анализ на ликвора

Ликворът е гръбначномозъчна течност, която се съдържа в черепа и гръбначномозъчния канал. Тази биологична течност осигурява правилно функциониране и механична защита на мозъчната тъкан. Анализът на ликвор може да се използва за диагностициране на редица неврологични заболявания, включително множествена склероза.

Това изследване се прави по преценка на невролога и може да бъде полезно за поставяне на диагнозата, както и да се използва за изключване на други заболявания, които могат да имат подобни на множествена склероза симптоми.

Какви доказателства се получават от анализа на ликвор за диагнозата МС?

Измерват се нивата на глюкоза, бели кръвни клетки, протеини, бактерии и абнормни клетки в ликвора. Показателни за множествена склероза промени в ликвора са протеините на имунната система, наречени имуноглобулини (или антитела), по-специално имуноглобулин G, A или M (IgG, IgA, IgM). Обичайно нивата на имуноглобулините се определят и в серума на пациента и резултатите се сравняват.

Наличието на повишени нива на IgG и други протеини на имунната система в ликвора при нормално ниво в кръвта, насочва към МС.

Според научните проучвания при множествена склероза IgG се произвежда в мозъка от определена група имунни клетки в рамките на ЦНС, т.е. те не преминават през кръвно-ликворната бариера от кръвта. Когато специфичен тип IgG присъства в ликворната течност, методът на ДНК анализ, известен като електрофореза на протеини, установява олигоклонални ивици. Чрез електрофореза протеините с различна молекулна маса се оставят да се придвижат в гел и ако има голямо количество от определен вид протеини те се натрупват на дадено място – образуват се т.нар. олигоклонални ивици.

Олигоклонални ивици се установяват в ликвора 80% до 90% от случаите с множествена склероза, но при 10% до 20% от болните изследването на ликвор не показва такива промени.  

Поради това резултатите от анализа на ликвор не могат да се използват самостоятелно за диагностициране на множествена склероза.

Има ли риск от сериозни усложнения при лумбална пункция?

Както при всяка инвазивна медицинска процедура, съществува риск и при лумбалната пункция, но сериозните усложнения са изключително редки. Травмата на гръбначния нерв може да доведе до загуба на усет, слабост или болка. Ако иглата докосне гръбначния нерв, може да се появи силна болка в краката. Ако това се случи, не се притеснявайте, това е безобидно и ще отмине, когато процедурата приключи. Епидуралното кървене е друго рядко усложнение на лумбалната пункция. В редки случаи лумбалната пункция може да причини инфекция. В продължение на 3-5 дни трябва да следите внимателно за следните признаци на инфекция:

  • треска - температура над 38° С;
  • изтичане или зачервяване на мястото;
  • силно схванат врат;
  • постоянно главоболие, което не се повлиява от обезболяващи;
  • гадене или повръщане.

Ако забележите някой от тези симптоми, непременно се свържете с вашия невролог.

Сподели:
множествена склероза и бременност