Генезисът на името “палео” произлиза от древен етап от развитието на човечеството – Палеолит. В тези времена, човек по цял ден е планирал ловните си терени, обикалял е от сутрин до вечер ареал, в който е намирал храната на семейството и т.н.

Основно, в палеолита, през деня са се консумирали сурови ядки, семена, плодове, а вечерта са се консумирали термично обработените уловени през деня риба, убити дивечови животни и т.н. Вечерта е било и времето за по-обилното хранене за деня.

Това в най-общи линии представлява концепцията на палео храненето. Основен принцип на палео диетата е да има нулево или почти минимално термично обработване на храната. Това означава, че палео диетата ще се състои предимно от протеин и месо от птици, говеждо и риба, изобилие от пресни плодове и зеленчуци, както и сурови ядки и семена.

В режима на палео диетата трябва да се избягват храни, включващи млечни продукти, зърнените култури, бобови растения – или казано иначе, съдържащите скорбяла зеленчуци, дори и по-тлъстите меса и храни.

Има някои доказателства, че палео диетите могат да намалят свързаната с множествена склероза умора, но потвърждаването на това ще изисква повече бъдещи изследвания.

Изключително важно е всеки, който обмисля да започне на палео диета, първо да се консултира с лекаря си.

Сподели:
множествена склероза и бременност