Какво е тензионен тип главоболие?

Това главоболие е известно още като главоболие от напрежение и е по принцип най-често срещано. Все още не е изяснено дали този тип главоболие е симптом на множествена склероза или е придружаващо състояние. То се свързва със спазъм на мускулите на главата и врата. Когато това стане, се освобождават химически вещества в мускулите, които причиняват болка, която се усеща като главоболие от тензионен тип. Според класическата доктрина т.нар. тригерни точки на Simons и Travell 1 имат следните характеристики:

  • Плътни са 
  • Опипват се като плътна мускулна лента
  • Има усещане за болка при дълбоко опипване и усещане за потрепване на мускулите под опипващите пръсти

Това не се наблюдава винаги и е трудно да се каже дали тригерните точки са основната причина за развитие на тензионно главоболие или хроничното напрежение в шийните мускули е причина за проблема.

Какви са симптомите при този тип главоболие?

Тензионното главоболие може да започне по всяко време на деня, но обичайно се развива привечер. Главоболието е предимно в областта на двете слепоочия и често е описвано като напрежение подобно на лента, обхващаща главата. То е постоянно, тъпо и няма пулсиращ характер. Продължителността варира от 30 минути до дни. Главоболието от тензионен тип няма тенденция да се влошава при физическа активност и не се влошава от шум, светлина или миризми. За разлика от мигрената при тензионно главоболие не се наблюдават пристъпи на гадене и повръщане. 

Съществуват ли немедикаментозни начини за намаляване на главоболието от тензионен тип?

Често пъти стресът се посочва за фактор, причиняващ главоболието. То може да бъде намалено с техники за отпускане, напр. медитация. От голямо значение е и пълноценният сън, както и ненатоварващата физическа активност. 

1.    Simons DG, Travell J. Myofascial trigger points: A possible explanation. Pain. 1981;10:106-109.

Сподели:
множествена склероза и бременност