Как неврологът изследва походката?

Множествената склероза уврежда части от мозъка и гръбначния мозък, това може да причини проблеми при ходене.

Походката се изследва чрез някои от тестовете за координация.

Наред с това могат да бъдат използвани и някои функционални тестове. Най-често използван при клинични проучвания е тестът, чрез който се отчита времето за извървяване на 25 фута (7,62 метра). Оригиналното наименование на този тест е Timed 25-foot Walk, T25FW. Този тест е разработен през 1990 година от Националната общност за множествена склероза на САЩ (National Multiple Sclerosis Society).

T25FW помага на лекарите да преценят свързаната с множествена склероза инвалидност. Ако времето, за което се изминават 7,62 метра е по-малко от 4 секунди означава незасегната в значима степен двигателна активност по данни проучване, публикувано в списание Neurology през 2013 година.

При изпълняване на теста, пациентите са помолени да ходят максимално бързо в продължение на около 7 метра и времето за изминаване на това разстояние се отчита с хронометър. Полученият резултат е един от начините да се оцени нивото на инвалидност на пациента и да се проследи развитието на болестта. По-бавното време за изминаване на разстоянието означава по-напреднала инвалидизация.

Сподели:
множествена склероза и бременност