Пациентски профил

Управлението на симптомите на болестта е по-ефективно, когато пациентите споделят това, което е важно за тях и всички проблеми, които могат да повлияят на ежедневието и лечението им.

Персонални записи за множествена склероза - МС записи

МС записите съдържат индивидуална информация, която ти записваш и водиш като свой личен дневник. За да ти бъде максимално полезна, част от тази информация трябва да обновяваш периодично. SmartMS ти дава възможност да съхраняваш и актуализираш информацията за здравното си състояние.

Защо са необходими МС записи?

Критично важна част от управлението на всяко хронично заболяване са фактите, които ти съобщаваш при прегледа. Много пациенти са тревожни, когато отиват на преглед в специализираната комисия, понякога се случва да се чака пред лекарския кабинет, а това засилва и тревожността и раздразнението. Ако се опиташ да си спомниш как е протичало заболяването и какво искаш да попиташ своя лекар при самия разговор, ти рискуваш да забравиш за някои важни неща. Водещите световни консултанти съветват своите пациенти с хронични заболявания винаги да имат списък с важните за тяхното здравно състояние неща, напр. симптоми, продължителност на симптомите, кога са се развили, как протича денонощието, как се понася лекарството и др.

SmartMS съхранява и организира твоите важни МС записи и ти дава възможност за бърза проверка на тази информация при разговора с твоите медицински специалисти. Чрез МС записите си можеш да следиш за актуалността на протокола си, да планираш следващия си преглед в специализираната комисия, да получаваш информация от SmartMS дали има промени в изискванията на НЗОК и какви изследвания и документи е необходимо да подготвиш за предстоящата ти визита при медицинските специалисти. Можеш да записваш симптомите, които са се развивали при пристъп и колко тежки са били те за теб. От голямо значение за успешното управление на болестта е и начинът, по който ти оценяваш функционирането на нервната си система. Чрез МС записите можеш да правиш тази самооценка преди всеки медицински преглед, а SmartMS ще се погрижи тези данни да бъдат визуализирани графично за да ги дискутираш лесно и удобно със своя лекар.

Кой може да вижда моите МС записи?

Твоите МС записи в потребителския ти профил на SmartMS са достъпни само за теб и само ти можеш да се грижиш за това те да са винаги актуални, за да ти бъдат максимално полезни.

Как са организирани моите МС записи?

За да не забравиш нещо важно, SmartMS се грижи записите да бъдат структурирани и да могат да бъдат допълвани и непрекъснато актуализирани от теб. Информацията се събира в няколко основни части: демографски данни; здравноосигурителен статус; история на болестта; фамилност; вредни навици, алергии и професионални вредности; употреба на лекарства; скали за самооценка на състоянието на нервната система; актуален протокол и особености, свързани с реимбурсацията на лекарството за промяна на хода на МС; МС дневник; пристъпи на болестта. Защо са необходими тези данни ще научиш във всеки един от разделите на твоите МС записи.

SmartMS се грижи да те уведомява колко пълни са твоите МС записи и да те подсеща какво е добре да актуализираш. Системата SmartMS има като основна задача свързването на пациента със специалиста. Не забравяй, че днес светът е изправен пред едно значимо медицинско предизвикателство – епидемията от COVID-19. Твоята помощ е изключително важна за да бъде подкрепена научната общност и МС общността с реални факти при вземането на решение и при подкрепата на пациентите с МС в условията на пандемия.

Медицински записи за множествена склероза

Всеки път, когато отиваш на преглед в специализираната комисия, някой вписва информация в твоето медицинското досие. Част от тази информация е получена от теб, напр. как са се развивали симптомите, какви са оплакванията, случили ли са се някакви събития, свързани със здравето ти в периода от една до друга визита и др. Другата част на информацията са заключенията от направения преглед, напр. степента на засягане на функцията на нервната система (EDSS), отклонения в кръвното налягане, сърдечната дейност, дихателната система и другите органи, отклоненията в лабораторните показатели, промените от магнитно-резонансната томография и др.

SmartMS е хранилището за тази здравна информация и дава възможност за нейното сигурно съхранение и централизирано управление. По този начин информацията за твоето здравно състояние, свързано с МС е винаги на разположение на медицинските специалисти без риск нещо да бъде загубено. Дори ако се наложи да избереш поради лични причини друга специализирана неврологична комисия, тази информация ще стане достъпна за лекарите, които ще проследяват състоянието ти и ще назначават лечението на болестта.

SmartMS ти дава възможност да виждаш медицинските записи за функционирането на нервната ти система и заключенията на медицинските специалисти.

Активирай своя SmartMS профил

За да активираш твоя SmartMS профил, е необходимо да имаш:

  • SmartMS карта;
  • парола за първоначален достъп и
  • регистриран в системата контакт (телефонен номер и/или адрес на електронна поща), който е актуален.

SmartMS картата и паролата за първоначален достъп си получили в запечатан плик от експертната комисия, която те е регистрирала в SmartMS.

Регистриран в системата контакт е телефонен номер или адрес на електронна поща, които са въведени в системата от твоята комисия. Моля имай предвид, че контактът трябва да е актуален, т.е. да имаш достъп до съответния телефонен номер и/или адрес на електронна поща, защото на тях ще получиш активационен код.

Важно: след активиране на профила запаси своята карта. Тя ще ти е необходима и занапред.

Ако:

  • си загубил SmartMS картата си;
  • паролата за първоначален достъп;
  • нито един от регистрираните контакти в системата не е актуален.

Можете да получиш нова карта, парола за първоначален достъп и да регистрираш актуални контакти в системата при посещение на място в специализирана комисия или офис на ПМА.

Вярваме, че твоето участие в SmartMS ще ти позволи да заемеш по-активна роля в управлението на симптомите болестта и нейното лечение и ще ти даде по-добра възможност за свързаност с медицинските специалисти и с другите пациенти.

Сподели:
Премиум партньори
Партньори
С подкрепата на
H2Hive | Health to Hive
ПМА - всички права запазени. Общи условия и политика за поверителност.