Умората като симптом на множествена склероза

Умората при МС е на практика повече от умора и се описва като „патологично изтощение“. Този симптом не се повлиява от почивка и се влошава от физическа и умствена активност. Засяга приблизително 75-95% от болните във всички възрастови групи и всички типове на болестта. 50-60% от болните с МС описват умората като най-тежкия от симптомите, които имат, независимо от тежестта на болестта и степента на инвалидизация и над 70% от болните считат, че умората е най-увреждащия ги симптом. Наред с това умората е съобщавана като основна причина за безработица при болните с множествена склероза. 

За описване на умората при множествена склероза е валидна теорията за лъжичките, измислена от Кристин Мизерандино през 2003 г. с цел да обясни на най-добрата си приятелка  какво е да живееш с автоимунно заболяване (в нейния случай лупус). Кристин използва лъжичките като показател за определено количество енергия, необходимо за извършване на ежедневни дейности, които обикновено не затрудняват никого.

На какво се дължи умората при МС?

Умората е резултат от комбинация от фактори, причинени отчасти от самото заболяване (т.нар. първична умора, известна още като МС изтощение) и отчасти от други фактори, които влияят на състоянието на болния, напр. ефекти от лекарствената терапия, мускулна слабост и съответно по-големи мускулни усилия, за да се извършат обичайни дейности, придружаващи заболявания, развитие на пристъп, съпътстваща инфекция. 

Умора от допълнителни усилия, необходими за обичайни дейности

Симптомите на болестта като слабост, проблеми с равновесието, скованост и проблеми със зрението могат да направят ежедневните дейности много по-енергоемки.

Умората като страничен ефект от лекарствата

Умора или сънливост са често срещани след:

 • Инжекции на модифициращи хода на болестта лекарства, напр. интерферони;
 • Лекарства за спастичност: напр. баклофен, валиум
 • Някои лекарства за повлияване на болката: напр. Neurontin, Tegretol, 
 • Някои антидепресанти: напр. Zoloft, Paxil и др.

Умора, свързана с нарушения на съня

 • Кортикостероидите (използвани за лечение на пристъпи) могат временно да доведат до безсъние; 
 • Често нощно уриниране;
 • Спазми на мускулите;
 • Периодичните движения на крайниците по време на сън. Това нарушение на съня се характеризира с периодично възникващи епизоди от неволеви, повтарящи се мускулни движения, най-често в долните крайници. 
 • Депресия или тревожност.

Умора от липса на физическа активност

При липса на физическа активност мускулите отслабват, сърцето не изпомпва толкова ефективно и по-бързо се развива умора.

Как протича умората при множествена склероза?

Умората, свързана с множествена склероза (МС изтощение) не е същата като обичайната умора. Всеки човек, когато е изразходвал много енергия или е недоспал изпитва умора, но при МС умората се развива без видима причина.

Причините за първичната умора при МС не са уточнени, но съществуват симптоми, по които тя може да бъде разпозната:

 • Умората е по-силно изразена от обичайната умора.
 • Налице е от сутрешните часове след нощния покой, протича като силна слабост,  невъзможност за продължителна работа, трудна концентрация и общо психическо неразположение. 
 • Умората се засилва с течение на деня. Често този симптом е определян като „невидимата симптоматика“ на МС, тъй като няма видими белези и липсва вътрешно увреждане.
 • Умората е много силно изразена, често болните споделят, че сякаш цялото им тяло е потопено в невидим слой от песъчинки, който прави всяко движение изключително трудно и прости задачи като да се изпие чаша вода или да се отиде в банята стават удивително трудни.  
 • Умората може да се развие от повишаване на температурата или влажността на околната среда. Уникална за МС е провокираната от повишаване на температурата умора. Типично за МС е временното влошаване на симптоматиката, когато времето е прекалено топло и влажно, при развитие на инфекция с повишаване на температурата, при вземане на гореща вана или душ, както и в резултат на прегряване поради физическа активност. Често се наблюдава замъгляване на зрението и силна, внезапно развиваща се умора при болни с МС в резултат на прегряване. Това е т.нар. „топлинна умора“, която е описвана в литературата като симптом на Uhthoff. Тези временни промени могат да се развият дори при леко повишаване на телесната температура, напр. с  0,5°С.

Умората може да причини липса на разбиране от страна на околните, те могат да считат, че проблемът е резултат от мързел или незаинтересованост. Това може да доведе до фрустрация и социална изолация на болния, както и до прекъсване на социални връзки и да се отрази негативно върху психическото състояние на болния.

Кои са стъпките за справяне с умора?

Първата стъпка за успешно овладяване на умората е да се установят причините, които я провокират.

Например, ако нарушенията на съня допринасят за умора, е необходима консултация с лекуващия лекар, за да се коригират нарушенията на съня. Ако умората е във връзка с намалена физическа активност, е необходима консултация рехабилитатор и изготвяне на съответна програма, която е съобразена със състоянието и е насочена към изграждане на сила и издръжливост. 
Умората, която се проявява като страничен ефект от лекарствата, също може да бъде управлявана.

И накрая, има лекарства за симптоматично повлияване на умората, причинена от самата болест, напр. amantadine, fluoxetine, modafinil.

Чрез метода с 21 въпроса, можеш да определиш степента на умората си. Този метод е познат като Модифицирана скала за влиянието на умората (Modified Fatigue Impact scale, MFIS).
 

Сподели:
множествена склероза и бременност