Какво са евокирани потенциали?

Тестовете за изследване на евокирани потенциали се използват за запис и измерване на електрическите импулси, които преминават по специфични сетивни пътища на нервната система в отговор на стимули. Например, когато чуете силен шум, нервната ви система изпраща електрически сигнал или импулс по слуховия път до вашия мозък. По същия начин, когато видите изображение, нервната ви система изпраща импулс през зрителния път.

Миелинът не само защитава нервната клетка, но също така помага за предаване на нервните импулси. Когато се развие демиелинизация, нервните сигнали се придвижват по-бавно или изобщо не се появяват. Записът на евокираните потенциали може да открие забавяне на електрическата активност, дори когато промяната е толкова дискретна и не води до симптоми при пациента и не може да бъде регистрирана от лекаря при неврологичния преглед.

Евокираните потенциали, които се използват най-често, са:

  • зрителни евокирани потенциали;
  • слухови евокирани потенциали;
  • соматосензорни евокирани потенциали.

Как трябва да се подготвя за изследването?

Като цяло не се изисква някаква специална подготовка за това изследване. Добре е да уведомите лекаря за лекарства, билки или хранителни добавки, които приемате. Не трябва да приемате успокояващи и приспивателни средства преди изследването. Необходимо е да измиете косата си вечерта преди изследването, но не бива да използвате спрей, гел, балсам или други стилизиращи продукти след измиването.

Как се прави теста? 

Изследването на евокирани потенциали отнема около 45 минути. Ще бъдете помолени да махнете всички бижута, метални предмети, очила, слухови апарати преди теста, тъй като биха повлияли на резултатите. Косата ви трябва да е свободна от плитки, фиби или други средства за фиксиране. Ще Ви бъдат закрепени електроди, които да записват нервния импулс. Местата където се поставят електродите варират в зависимост от пътя, който се тества.

За изследване на зрителни евокирани потенциали се използва мигащ шаблон на шахматна дъска на екрана на компютър.

При изследване на слухови евокирани потенциали стимулирането е чрез звукови сигнали, предавани през слушалки.

При изследване на соматосензорни евокирани потенциали се подава лек електрически сигнал в областта на коляното, китката или глезена. Скоростта на нервния импулс се  записва, за да бъде анализирана.

Тестовете за евокирани потенциали могат да причинят минимален дискомфорт. Електродите само регистрират мозъчната активност и не предизвикат неприятни усещания. При соматосензорните евокирани потенциали може да почувствате "мравучкане" в областите, които се стимулират, но количеството електрически ток е много малко и е напълно безопасно.

Сподели:
множествена склероза и бременност