Куркума

Растението с индийски корени „Curcuma longa”, наричано още Турмерик, е една от най-популярните подправки из цял свят. Основното й биологично вещество куркумин има качества на антиоксидант с мощни противовъзпалителни способности. Проучванията показват благоприятен ефект по отношение на възпалението при множествена склероза.

Qureshi et al. 2017. Neurol Sci. Therapeutic potential of curcumin for multiple sclerosis.

Богати на витамин D храни

Ако имате множествена склероза, рискът за остеопороза (състояние, което прави костите ви по-слаби) e по-висок. Витамин D е профилактика за този проблем. Освен това помага за ограничаване на възпалението. Храни, които са богати на този витамин са мазни риби като сьомга или риба тон, кисело мляко, яйца, зърнени храни и обогатен портокалов сок.

Зеленчуци и плодове

Съдържат антиоксиданти, които помагат за облекчаване на възпалението, както и фибри, които поддържат храносмилането. Богатата на зеленчуци и плодове диета е безусловно важна за поддържане на организма в добра форма.

Джинджифил

Джинджифилът помага на храносмилателната система, има противовъзпалителен ефект и повлиява функцията на имунната система. Чай от джинджифил може да се използва през зимата за предпазване от вирусни и бактериални инфекции, които могат да отключат пристъп при пациенти с множествена склероза.

Как се приготвя

  • 200 ml гореща вода
  • 1 ч. л. настърган корен на джинджифил
  • 1 ч. л. кокосова масло
  • може да се добави мед и лимон на вкус.

Храни богати на фибри

Богати на фибри са сините сливи или техния сок, пълнозърнест хляб, кафяв ориз и други пълнозърнести храни. Тялото не усвоява напълно фибрите, така че те преминават през храносмилателната система и имат благоприятен ефект при запек, често срещан проблем за хората с МС. Необходимо е да се получават поне 25-30 грама фибри всеки ден. Тъй като фибрите абсорбират вода, е необходим и прием на достатъчно течности всеки ден.

Зелен чай

Имате мускулна слабост и умора? Чаша успокояващ зелен чай може да помогне. Малко проучване установи, че някои от неговите биологично активни съединения, включително едно наречено епигалокатехин 3-галат (EGCG), могат да помогнат за облекчаване на тези симптоми. Напитката може също да подсили имунната система, да облекчи възпалението и да забави ефектите, които МС може да има върху мисленето.

Растителни млека

Съществуват изследвания, според които може да има неблагоприятна връзка между кравето мляко и множествена склероза. Една от теориите е, че протеините в млечните продукти могат да дразнят имунната система. Ако искате да опитате да намалите млечните продукти, заменете обичайното си мляко, сладолед, масло и сирене с алтернативни продукти, направени от бадем, соя, ориз или овес. Търсете обогатени с калций продукти.

Мазни риби

Поради високото съдържание на омега-3 мастни киселини, риби като херинга, скумрия, риба тон и сьомга, имат ефект на намаляване на възпалението в организма. Проучванията показват, че три порции седмично като част от диета с ниско съдържание на мазнини могат да съкратят пристъпите на МС и да ги направят по-малко интензивни.

Чист протеин

Някои изследвания показват, че диетите с ниско съдържание на наситени мазнини могат да помогнат на хората с множествена склероза. Така се ограничава и рискът от сърдечни заболявания и други здравословни проблеми. Като източник на протеин се избягва тлъстото червено месо и се предпочитат бяло пилешко месо и яйца, също така се приема боб и леща, които са с високо протеиново съдържание, но съдържат и фибри и фолати.

Пълнозърнести храни

Уместен е приемът на 3-5 порции здравословни пълнозърнести храни като пълнозърнеста паста, киноа или кафяв ориз всеки ден. Тези храни съдържат сложни въглехидрати, които предотвратяват енергийните скокове и намаляват нивото на умората. Предполага се също, че високите нива на магнезий и желязо в пълнозърнестите храни могат да намалят ефектите на множествена склероза.

Сподели:
множествена склероза и бременност