EBV се отнася към групата на херпесните вируси. Доказан е като причинител на заболяването инфекциозна мононуклеоза, но съществуват редица проучвания, които насочват към евентуална връзка на този вирус и с други заболявания, напр. EBV хепатит, назофарингеален карцином, лимфом на Бъркит, синдром на хроничната умора и др. 

Кои са рисковите групи за развитие на инфекциозна мононуклеоза?

С по-висок риск за развитие на инфекциозна мононуклеоза са млади хора на възраст между 15 и 30 години, студенти медици, медицински стажанти, медицински сестри, болногледачи, хора, които приемат лекарства, потискащи имунната система. На практика всеки, който влиза редовно в контакт с голям брой хора, е изложен на повишен риск и поради тази причина болестта е най-честа в училищна възраст. 

Какви са симптомите на инфекциозна мононуклеоза?

Основните симптоми са:

  • Температура;
  • Възпалено гърло с уголемени сливици, което не се подобрява след лечение с антибиотици;
  • Обрив по кожата; 
  • Подути лимфни възли по шията и подмишниците;
  • Главоболие;
  • Умора;
  • Мек и уголемен далак.

Ако заразяването с ЕВV стане в ранна детска възраст, инфекцията може да протече напълно безсимптомно или с развитие само на някои от симптомите. В тези случаи не се стига до диагноза, а инфекцията преминава спонтанно. Ако след време се направи серологично изследване (доказване на антитела към вируса в серума) може да се докаже, че човекът е имал среща с вируса.

Има ли специфични тестове за доказване на EBV?

Понастоящем се използват две групи тестове при диагностиката на EBV:

  • За установяване на специфични антитела към определени антигени на вируса чрез специфични имунологични методи  - ELISA, CLIA и др.;
  • За установяване на вирусната ДНК чрез молекулярно-биологичните методи, напр. real time PCR.

И двата вида тестове се назначават и интерпретират от лекар-специалист. Те са необходими за доказване на самата инфекция. 
Голяма част от хората в зряла възраст имат антитела срещу EBV, които говорят за преминала инфекция и съответно за наличие на имунитет. 

Новини за ролята на Епщайн-Бар вируса при множествена склероза:

Епщайн-Бар: причина или значим фактор за развитие на множествена склероза?

Нов изследователски проект за ваксина срещу EBV

 

 
Сподели:
множествена склероза и бременност