След поставяне на диагноза множествена склероза, е логично да си задаваш въпроси като:

 • Типични ли са моите симптоми за болестта?
 • Какви други симптоми може да има множествената склероза?
 • Кои са честите симптоми на тази болест?
 • Има ли рядко съобщавани симптоми, за които също трябва да внимавам? 

В този раздел ще те запознаем със симптомите на болестта и с особеностите в тяхното клинично представяне и протичане. Възможни са различни комбинации от симптоми и наличието на даден симптом или степента на увреждане при даден пациент не означава, че така ще протече болестта и при теб! Все пак познаването на симптомите на множествена склероза ще ти даде по-добра възможност да следиш състоянието си и да откриваш рано сигналните, които да те накарат да потърсиш консултация с твоя невролог.

Кои са типичните симптоми на множествена склероза?

Трябва да знаеш, че множествената склероза е подчертано многолика болест и почти не могат да бъдат открити двама болни с множествена склероза, при които симптомите да са еднакви и да са изразени с еднаква тежест. При всеки отделен случай се наблюдават различни симптоми с различна интензивност. Това е така поради характера на засягане на нервната система – при множествена склероза огнищата на демиелинизация са множествени и могат да бъдат локализирани в различни области на централната нервна система (ЦНС).

Когато за пръв път Шарко описва множествената склероза, той описва и характерна триада (комбинация от три симптома), която и до днес е позната като триадата на Шарко.

Тази триада от симптоми включва:

 • Нистагъм (неволево потрепване на очните ябълки);
 • Интенционен тремор (треперене на крайник при доближаване до целта, напр. когато човек посяга към предмет, с доближаване до предмета пръстите започват да треперят);
 • Скандиран говор (насечен говор със затихване и засилване на звука).

Днес се знае, че тази триада не е специфична за множествена склероза – наблюдава се само при случаите със засягане на малкия мозък и освен това може да е налице и при други заболявания.

Още преди 60 години американският невропатолог Джон Курцке съставил списък на симптомите на множествената склероза от 685 точки. Но и до днес не е установен нито един специфичен симптом, характерен само за това заболяване.

Симптомите на множествената склероза са трудни за дефиниране. Те могат да бъдат много различни при отделните пациенти. Но има симптоми, които са по-често наблюдавани при множествена склероза.

Кои са ранните симптоми на МС?

Много от пациентите забелязват леки симптоми, които говорят че в организма нещо не е наред:

 • мускулна слабост, която се усеща като необичайна умора;
 • тръпнене или схващания на крайниците;
 • влошаване на координацията на движенията - движенията стават по-непохватни, нарушава се походката и равновесието, може да има треперене на главата, тялото или крайниците и лошо координиране на движенията на очите;
 • замъглено или двойно виждане;
 • болки в очите - възпалението на зрителния нерв се наблюдава като първи симптом при повече от половината болни с множествена склероза. Развива се внезапно със загуба на зрение, загуба или намаляване на цветното виждане, може да има болезненост, обичайно промените са едностранни;
 • сетивни симптоми - могат да се наблюдават нетипични усещания като напр. гъдел, намалена чувствителност в отделни области от тялото, сърбеж, парене до болка;
 • честа промяна в настроението и труден контрол над емоциите.

Като ранни симптоми на болестта често се съобщава и нарушаване на концентрацията. Проблемът е в това, че тези ранни симптоми не винаги се появяват при развитието на множествена склероза, не се съчетават по един и същ начин при отделните болни, освен това подобни симптоми може да има и при редица други заболявания. Именно тези особености правят ранната диагноза на болестта много трудна.

Чести симптоми

Умора - усещане на непосилна умора, което може да бъде тежко и изтощително.

Изтръпване - загуба на усещане в определена област на тялото.

Затруднено ходене - проблеми с походката, баланса, координацията и силата на мускулите.

Проблеми при уриниране - увеличена честота на уриниране, поява на внезапни силни позиви за уриниране, усещане за недоизпразване на пикочния мехур, необходимост от повторно уриниране непосредствено след първото, затруднено начало на уринирането или незадръжка на урина.

Чревна дисфункция - запек, диария или незадръжка на фекалии.

Зрителни нарушения - неврит на зрителния нерв: възпаление на зрителния нерв, причиняващо намалено зрение или слепота, често внезапно; Двойно зрение (диплопия); Намалена контрастна чувствителност; Интраокуларна офталмоплегия, която води до замъглено зрение.

Замайване и световъртеж - виене на свят, затруднен баланс.

Сексуална дисфункция - при мъжете: нарушено генитално усещане, намален сексуален нагон, еректилна дисфункция, забавена еякулация или намалена сила на еякулацията. При жените: нарушено генитално усещане, включително болка, изтръпване или сърбеж, намален сексуален нагон и / или сухота на влагалището, слабост на вагиналните мускули.

Знак на Лермит - кратко, пронизващо усещане, подобно на преминаване на електрически ток, което се разпространява от задната част на главата надолу по гръбначния стълб към крайниците когато главата се приведе към гърдите. 

Болка - парестезия: изтръпване или усещане за мравучкане или „пробождане с иглички“; Соматична болка; Главоболие; Тригеминална невралгия: болка в нервите на лицето.

Мускулна слабост - параплегия: слабост и в двата крака; Възможна e слабост в краката, ръцете, глезените или други мускулни групи.

Спастичност - изключителна скованост, загуба на еластичност на мускулите на ръцете и краката. Мускулни спазми, причиняващи болка и ограничаващи функцията на крайниците.

Когнитивен дефицит - затруднения в паметта, вниманието или решаването на проблеми. Нарушена преценка или способност за вземане на решения.

Емоционални промени - промени в настроението, депресия, стрес или тревожност. Псевдобулбарен синдром: неконтролиран смях или плач. Неадекватно поведение.

По-рядко наблюдавани симптоми

Говорни нарушения - дизартрия или затруднен говор.

Проблеми с гълтането - дисфагия или затруднено гълтане.

Припадъци - кратки епизоди на загуба на съзнание.

Тремор - потрепващо движение на ръцете, главата, шията или тялото.

Проблеми с дишането - прогресивно отслабване на гръдните мускули, които контролират дишането, белодробни инфекции.

Сподели:
множествена склероза и бременност