Чревната дисфункция е честа при болни с множествена склероза и честотата вероятно е над тази, която се съобщава, тъй като тези проблеми водят до неудобство, срам и не се съобщават от болния.

Кои са симптомите на чревна дисфункция при множествена склероза?

Двата основни типа чревна дисфункция са запек и невъзможност за задържане на фекалии като те могат да бъдат и комбинирано представени.

Запекът е често наблюдаван при болните с МС. Характеризира се с трудна дефекация, усещане за непълна дефекация и по-малко от 3 дефекации седмично. Дължи се на намалена инервация на червата, отслабени коремни мускули, забавен пасаж през червата поради автономните нарушения, заседнал начин на живот, намален прием на течности поради проблеми с пикочния мехур, нарушено хранене, странични ефекти от медикаментите. Спастичността на мускулите на тазовото дъно също създава условия за развитие на запек.

Незадръжката на фекалии се дефинира като неволно изпускане на фекалии. Често се дължи на намален усет от ректума, защото релаксацията на сфинктерите в отговор на напълване на ампулата на ректума настъпва без волеви контрол и осъзнаване.

Какви са основните съвети за подобряване на функцията на червата?

Прием на вода: необходимо е да се приемат поне 6 - 8 чаши вода дневно.

Увеличен прием на фибри: диетата трябва да включва много фибри, които могат да се получат от пресни зеленчуци и плодове, зърнени храни и хляб, приготвени с пълнозърнести брашна. Добре е също така да се използват хранителни добавки с фибри. В някои случаи при изразен запек може да се наложи използване на клизми, супозитории и слабителни средства.

Сподели:
множествена склероза и бременност