Д-р Рой Суонк (Roy Swank) започва да прави проучвания върху множествена склероза през 40-те години на 20 век. Изследванията му в Канада и Норвегия го навеждат на извода, че честотата на множествената склероза е по-ниска в крайбрежните риболовни населени места, където хората ядат повече риба, отколкото в планината, където принципно в храната на хората има по-голям прием на месо. Суонк разработва диета с ниско съдържание на мазнини и през 1987 година издава книга за тази диета.

С дългогодишния си експеримент американският учен определил максималното количество наситени мазнини, които човек трябва да приема за ден, за да бъде по-здрав, а в случая на пациентите с множествена склероза, за да не позволяват на болестта да прогресира. Според Суонк абсолютният максимум на ден е 20 грама, докато за сравнение един средно статистически човек в наше време обикновено приема повече от 100 грама наситени мазнини на ден.

Специалният хранителен режим съдържа храни, богати на Омега-3 мастни киселини като риба, плодове и зеленчуци, сурови ядки и семена, варива и супер храни като киноа, елда и др., също и подправки за вкус. Забранени са животинските продукти и палмовото масло, които са богати на наситени мазнини, но са разрешени белтъците на яйцата.

През 1990 година д-р Суонк публикува резултатите от 34-годишно проследяване на 144 души с МС и прави извода, че пациентите, които са приемали по-малко от 20 грама наситени мазнини остават дългосрочно на степента на увреждане, в която са започнали този режим на хранене. Заедно с това пристъпите им постепенно се разреждат и придобиват пренебрежима честота от веднъж на 10 или 20 години, в сравнение с обичайните между 1 и 4 епизода на година. При тези обаче, които надвишавали препоръчителната дневна доза наситени мазнини дори само с по няколко грама, болестта се развила по обичайния начин.

Това проучване обаче има няколко слабости:

  • липсва контролна група за сравнение;
  • липсват строги критерии за включване;
  • има висока степен на отпадане на участници.

В наши дни проучванията върху ефективността на тази диета продължават. Заслужава си да се отбележат и някои значими недостатъци на този хранителен режим:

  • Диетата е много рестриктивна и за някои хора може да се окаже предизвикателство да я следват за дълъг период.
  • В проучване от 2015 година авторите установяват, че хората, които спазват диетата, не получават достатъчно витамин С, А, Е или фолати.
  • Има риск от сухота на кожата и косата и по-ниско ниво на енергия.

Изключително важно е всеки, който обмисля да започне на диетата на Суонк, първо да се консултира с лекаря си.

Сподели:
множествена склероза и бременност