Физикалната терапия играе важна роля за запазване на функционалните способности при множествена склероза. Болестта има различно клинично протичане при отделните пациенти и дефицитът на нервната функция напредва с различен темп във времето, физикалният терапевт е поставен пред предизвикателството да изработи уникален план за лечение на всеки отделен пациент и да коригира този план при необходимост в дългосрочен план. 

Освен това, тъй като множествената склероза засяга различни аспекти от живота на човека, физикалният терапевт трябва да работи съвместно с други специалисти по рехабилитация и лицата, които се грижат за пациента (семейство и приятели).

С какви предизвикателства следва да се справи физикалната терапия?

При множествена склероза се наблюдава твърде сложно комбиниране на симптомите, напр. умората може да бъде свързана със самото заболяване, но също така може да се дължи на повишена температура (на тялото или околната среда), на странични ефекти от лекарствата за лечение на болка или спастичност, на повишаване на телесната маса поради обездвижване заради двигателен дефицит, на депресия, както и на проблеми със съня, които пък от своя страна да са свързани с нарушена функция на пикочния мехур, болка или спастичност.

Редица неврологични симптоми, включително проблеми със зрението, когнитивни проблеми, проблеми с пикочния мехур, червата и т.н. могат да затруднят осъществяването на физикална терапия.

Каква е ролята на физиотерапевта?

Целите на физикалната терапия е да подпомогне пациента с множествена склероза да запази продължително време добро физическо функциониране, независимост при придвижване, самообслужване, трудоспособност и качество на живот. 

За да постигне тези цели, физиотерапевтът използва инструменти, които включват обучение, емоционална подкрепа, насърчаване, подходящо оборудване и помощни технологии. Конкретните интервенции зависят от симптомите и протичането на заболяването, но успешната програма за физикална терапия включва:

 • Разработване на индивидуална програма от упражнения за справяне със симптомите;
 • Съвети за адаптивно оборудване на дома, офиса и автомобила, за да се улесни ежедневието при пациенти с проблеми в двигателната сфера;
 • Физиотерапевтични интервенции за справяне с конкретни увреждания;
 • Обучение на пациента и хората полагащи грижи за него, как да откриват физически симптоми на множествена склероза и начините за облекчаването им.

Целите на физикалната терапия се определят от етапа на развитие на болестта

След поставяне на диагнозата

 • Трябва да се извърши базова оценка на физическите показатели;
 • Подходящи упражнения за справяне с фините нарушения в походката или равновесието.

След пристъп

 • Основната задача е да се възстанови състоянието преди пристъпа; 
 • Препоръчва се изчакване на поне 2 седмици след пристъпа преди започване на физикалната терапия. Това се налага, тъй като в този период е възможно да има по-значима слабост, някои странични ефекти от медикаменти и други фактори.

Прогресиране на болестта

Целите включват подкрепа чрез осигуряване на помощни средства и предотвратяване на по-тежка инвалидизация.

Напреднало заболяване

При ограничена двигателна активност на пациента, физикалната терапия трябва да се съсредоточи върху упражнения и помощни средства за поддържане на позата в седнало положение, силата на горните крайници, дишането, контрола на тазово-резервоарната функция. 

Какви видове упражнения се препоръчват при пациенти с множествена склероза?

Упражненията обикновено могат да бъдат категоризирани според това дали са:

 • активни упражнения – изпълняват се от болния самостоятелно; 
 • активно подпомагани упражнения – изискват помощта на рехабилитатор или апаратура; 
 • пасивни  упражнения – изпълняват се от рехабилитатор или апаратура и не изискват активно участие от страна на болния.

Освен това упражненията се категоризират в зависимост от това към подобряване на какво са насочени. При пациенти с множествена склероза са особено подходящи следните групи упражнения:

 • Упражнения за увеличаване на мускулната сила, напр. тренировка с тежести, еластични ленти или апаратура, оказващи съпротивление.
 • Упражнения за увеличаване на обхвата на движенията - целта е да се гарантира, че ставите се движат през цялото движение, подобрява се стегнатостта в ставната капсула и функционирането на сухожилията и връзките.
 • Упражнения за разтягане, които целят възстановяване или поддържане на гъвкавост и еластичност в мускулите или сухожилията за да не се развият контрактури.
 • Аеробни упражнения за подобряване на функцията на белия дроб и сърцето, както и за повлияване на умората.
 • Упражнения за равновесие и координация на движенията.

Как ще помогнат упражненията?

Упражненията, особено във вид на програма, разработена от кинезитерапевт могат да помогнат за справяне с много от най-често срещаните симптоми на множествена склероза. 

Подходящи упражнения за някои от симптомите

Проблеми с ходенето

Аеробните упражнения и упражненията за сила и баланс ще Ви помогнат да развиете и поддържате издръжливостта и контрола на движенията.

Спастичност

Упражнения за разтягане и увеличаване на обхвата ще помогнат за справяне със спастичността и ще подобрят подвижността.

Умора

Аеробните упражнения за умора могат да помогнат за насърчаване на общия тонус и намаляване на умората.

Депресия

Аеробните упражнения са доказани като ефективни за намаляване на депресията.

Когнитивен дефицит

При когнитивни проблеми също е ефективен подходящ комплекс от аеробни упражнения.

Може ли физикалната терапия да намали нивото на болката при множествена склероза?

При множествена склероза болката може да бъде резултат от увреждане на нервите или може да бъде свързана с други симптоми, като спастичност или проблеми с баланса или координацията, които причиняват болки в гърба или ставите.

Подходящи физиотерапевтични процедури в тези случаи са:

 • терапията с топлина,   
 • упражнения за разтягане, 
 • лечение с ултразвук, 
 • масажни техники, 
 • акупунктура. 

Наред с това физиотерапевтът може да Ви обучи как да позиционирате правилно тялото при болки в ставите или гърба, които са резултат от влошено равновесие. Възможно е болката да се дължи и на неправилно използване на помощни средства при ходене. В тези случаи физиотерапевтът ще прецени подходящото помощно средство, което Ви е необходимо и ще Ви обучи за правилната му употреба.  

Може ли чрез физикална терапия да бъде възстановена на способността за ходене?

Ако придвижването Ви е затруднено поради увреждане на нервите, свързано с множествена склероза, въпросът дали упражненията могат да ви помогнат да възстановите тази способност, зависи от степента и естеството на увреждането. За съжаление, физикалната терапия не може да възстанови нервите. Но чрез подходяща гимнастика мускулите Ви могат да бъдат накарани да работят по-добре и да се предотврати по-нататъшния спад на мускулната сила.

Аз се нуждая от инвалидна количка за да се придвижвам, необходимо ли ми е физикална терапия?

Дори и да не можете да ходите е от изключителна важност да усвоите и изпълнявате комплекс от подходящи за Вашето състояние упражнения. Те ще Ви помогнат да подобрите гъвкавостта си, издръжливостта и силата, да поддържате правилна стойка и в крайна сметка да се чувствате в по-добра кондиция. 

Може ли физиотерапевтът да ми помогне да избера помощно средство?

Физиотерапевтите и рехабилитаторите са специално обучени, за да ви помогнат да се справите с двигателните проблеми, независимо дали са свързани с нарушено равновесие, загуба на координация или липса на сила в краката. Това са специалистите, които могат да оценят проблема и препоръчат различни опции. 

Сподели:
множествена склероза и бременност