Връзката между храненето и множествена склероза включва:

  • ролята на чревните бактерии при имунните нарушения;
  • повлияване недостига на витамини;
  • фактът, че някои хранителни вещества могат да поддържат и защитават нервната система;
  • ползите от здравословното хранене за цялостното качество на живот.

За хората с множествена склероза от особено важно значение е да водят здравословен начин на живот и да следят нуждите на своя организъм. Спазването на определени хранителни навици може да бъде много полезно. Не съществува специална „диета за множествена склероза“, но болният трябва да избира информирано храната си. Специалистите препоръчват да се спазва хранителен режим, който се доближава до този, препоръчван при сърдечно-съдови заболявания: бедна на наситени мазнини, богата на омега-3-мастни киселини. Препоръчва се прием на много риба, плодове, зеленчуци, зърнени храни, храни с фибри, но е необходимо да се ограничи месото.

Кои са препоръчваните храни?

Някои храни могат да бъдат от полза за хората с МС, тъй като влияят върху работата на имунната и нервната система.

Пробиотици и пребиотици

Промените в здравето на червата могат да допринесат за развитие на имунна дисфункция. Чревната микрофлора е сложна система от микроорганизми, които живеят в червата. При хората тези микроорганизми са основно бактерии. Тази нормална чревна флора е отговорна за разграждането на храната, за усвояване на хранителните вещества и наред с това играе ключова роля в нормалното функциониране на имунната система. За поддържане на нормалната чревна микрофлора значение има приемът на пробиотици.

Пробиотичните бактерии се предлагат като хранителни добавки и ги има в редица храни. Следните съдържат здравословни нива на лактобацилус: кисело мляко, кефир, кисело зеле, ферментирал чай (става въпрос за напитката комбуча - ферментирал чай, в приготвянето на който е използвана гъбата комбуча. Оказва се, че е позната от векове в различни части на света, като произхожда от земите на Китай, Корея и Япония) и др.

Пребиотици: след като напълните червата с добри бактерии, е важно да ги храните. Храните, които подхранват пробиотичните бактерии, се наричат пребиотици, те също съдържат фибри. Основните храни, които със здравословни нива на пребиотични фибри са: артишок, чесън, праз, аспержи, лук, цикория.

Фибри

Фибрите се съдържат в храните на растителна основа, като например плодове, зеленчуци, ядки и семена, бобови растения, кафяв ориз. Фибрите помагат за укрепване на здравето по следните начини:

  • подхранване на чревните бактерии;
  • подобряване на перисталтиката на червата;
  • намаляване на холестерола;
  • намаляване на риска от наддаване на тегло.

Vitamin D

Добре известна е ролята на Vitamin D при резорбцията на калция в костите. По-новите проучвания доказват, че витамин D играе също така съществена роля в имунната система на организма, особено по отношение на клетъчно медиирания имунен отговор. Има и проучвания, според които дефицитът на витамин D може да бъде рисков фактор за развитие на множествена склероза, както и да влоши клиничното протичане на болестта. Изследван е и позитивния ефект на витамин D върху ефективността на интерферон-бета. Трябва да се знае обаче, че при предозиране на витамин D (повече от 40.000 единици на ден в продължение на един месец) може да се развие хиперкалциемия – гадене, повръщане, умора, главоболие. При дефицит на витамин  D се препоръчва допълнителен прием на 1000 единици дневно (25 µg). В случай, че се съмнявате за дефицит на витамин D, е необходимо да се обърнете към личния лекар за назначаване на изследване*. Ако бъде установен дефицит на витамин D е необходимо вашият лекар да назначи добавяне на витамина към хранителния ви режим. Предпоставки за дефицит на витамин D са малко количество слънцегреене, остеопороза, болести на черния дроб, продължително лечение с кортикостероиди, захарен диабет.

*Витамин Д тотал /25-хидроксивитамин Д3 и Д2/- Това е предпочитания тест за установяване на запасите на организма и за проследяване при терапия.

Храни, богати на този витамин са: мазна риба, обогатени млечни продукти, кисело мляко, портокалов сок, телешки черен дроб, яйчни жълтъци.

Biotin (витамин H)

През 2015 година са публикувани резултатите от научно проучване при пациенти с пристъпно ремитентна и вторично прогресираща множествена склероза. Проучвана е клиничната ефективност и безопасност от приложението на  Biotin (100-300 mg/дневно за 2-36 месеца). Според данните на авторите на проучването състоянието на пациентите, при които е назначен прием на Biotin е значимо по-добро от това на пациенти, при които не е назначаван витамин H. Не са докладвани странични ефекти. Авторите правят заключение, че добавянето на витамин H има благоприятен ефект върху еволюцията на болестта с намаляване на нейната тежест.

Тъй като проучванията продължават, учените все още не препоръчват добавяне на Biotin към хранителния режим. Наред с това необходимите дози са твърде високи, т.е. надвишават възможните дозировки в хранителните добавки и могат да бъдат назначавани само от лекар. В проучването SPI2 от 2020 година са получени още данни за липса на полезност за хората с МС от високодозиран биотин.

Биотин се среща в много храни, но добрите източници включват: яйца, мая, телешки черен дроб, слънчогледови семки, бадеми, спанак, броколи, пълнозърнест хляб.

Полиненаситени мастни киселини

Има два вида полиненаситени мазнини: омега-3 и омега-6. Те са известни като есенциални (незаменими) мастни киселини. Нашите тела не могат да произвеждат незаменими мастни киселини, затова трябва да си ги набавяме от храната, която консумираме. Проучванията върху това дали диета, богата на полиненаситени мастни киселини помага за облекчаване на симптомите на МС, са показали смесени резултати. Има обаче доказателства, че тези киселини помагат за поддържане на здраво тяло и контролират възпалението. Доказан е и благоприятният ефект на диетата, богата на полиненасителни мастни киселини върху сърдечната и когнитивните функции. Примери за храни, които съдържат полиненаситени мастни киселини, включват тлъсти риби, като сьомга и скумрия, както и някои растителни масла, също така орехи, ленено семе, соеви храни, зеленолистни зеленчуци, бобови растения.

Антиоксиданти

Много храни на растителна основа съдържат вещества, наречени полифеноли, които имат антиоксидантно и противовъзпалително действие върху клетките на тялото. Тези ефекти могат да помогнат за предотвратяване на увреждането на клетките, което прави полифенолите потенциално полезни за хора с МС. Източниците на полифеноли включват: плодове, зеленчуци, бобови растения, билки, чай. Антиоксидантите също могат да помогнат за предотвратяване на окислителен стрес, който изследователите свързват с широк спектър от здравословни проблеми. Изглежда, че някои антиоксиданти, напр. ресвератрол, който се среща в гроздето, помагат за защита на нервната система.

Прочетете още за препоръчваните храни при множествена склероза.

Кои храни не се препоръчват?

Някои храни могат да бъдат вредни за хората с множествена склероза. Към тях се отнасят:

Наситени мазнини и преработени храни

Мазнините, които поемаме с храната, са наситени, ненаситени и трансмазнини (които също са ненаситени). Наситените обикновено са от животински произход и в структурата им няма двойни връзки, поради което са твърди при стайна температура. Ненаситените мазнини, които се съдържат в олиото и зехтина, имат двойни връзки в молекулите си и затова са течни при стайна температура. Избягвайте т.нар. трансмазнини. Трансизомерите на висшите мастни киселини се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород. Този процес в химията се нарича хидрогениране (хидриране). В резултат на химическата реакция растителните мазнини се втвърдяват, какъвто е случаят например с маргарина. Колкото по-хидрогенирано е едно масло, толкова по-твърдо е то на стайна температура. Повечето от трансмазнините на пазара се срещат в изделия като бисквити, кексове, пасти, торти, вафли, маргарини, хамбургери и др. Пържените картофи, приготвени във веригите за бързо хранене, също съдържат сериозни дози трансизомери. Други храни с трансмазнини са готови баници и закуски, солети, чипс, царевични пръчици, шоколад (в състава на който пише, че съдържа "растителни мазнини", рядкост са шоколадите с краве масло, което е по-полезно), растителна сметана (единственият растителен елемент в нея е хидрогенирана мазнина), пуканки за микровълнова печка.

Солени храни

Добавете допълнително черен пипер за вкус вместо сол. Изследванията са доказали, че пациенти с МС, които имат умерен или висок прием на готварска сол, са по-склонни да получат пристъп. Съветът е също да се избягват: подсладени със захар напитки, прекомерни количества червено месо, пържени храни.

Специални диети: Могат ли да помогнат при множествена склероза?

Съществуват редица разработени специално за болните с множествена склероза диети, като обаче нито една от тях не е с доказана ефективност в рандомизирани научни проучвания.

Аз съм против крайните диетични режими, защото данните в годините се променят. Само си спомнете колко режими бяха препоръчвани, отхвърляни и отново приемани. Това, което днес е вредно, утре се оказва полезно, а медицината знае още твърде малко, за да дава категорични твърдения.

Акад. проф. д-р Иван Миланов, дмн

Някои от най-често обсъжданите специализирани диети са следните:

Сподели:
множествена склероза и бременност