Какви са възможностите за лечение при множествена склероза?

Когато става въпрос остро развиващи се състояния и болести, напр. травма, болка в корема, инфекция..., отиваме на лекар, вземаме лекарства, правят ни операция и проблемът се решава.

Когато обаче става въпрос за хронично протичащо заболяване като множествената склероза, за което към момента медицината не разполага с лекарство, водещо до пълно излекуване, трябва да започнем да мислим малко по-различно по отношение на лечението. Ще чуеш фразата: „Множествената склероза не се лекува!“ Но дали е така?

Нека първо изясним ключовите понятия - „хроничен“ означава дълготраен, много продължителен, с бавно развитие, непроменящ се или циклично променящ се; „лечение“ означава  всяка процедура или действие за подобряване състоянието на болния човек. Когато се замислим над нещата вече по различен начин, ни става ясно, че ако една болест не може да бъде излекувана, това не означава, че тя е нелечима. Това означава само, че болестта е неизлечима, но лечение е необходимо, за да имаме пълноценен живот и да управляваме успешно симптомите на хроничната болест.

В този раздел ще намериш информация, която се стреми да отговори на хилядите въпроси на човек с хронично заболяване: Как и с какво ме лекуват?, Какви са последиците за моето здраве от прилаганото лечение?, Дали имам достъп до всеки вид и форма на лечение?,  Зная ли достатъчно за болестта и лечението и наистина ли правя информиран избор когато ме лекуват?

Към настоящият момент няма лекарства или процедури, които да водят до излекуване на множествената склероза. Това е причината, поради която целта на лечението при множествена склероза е да се научим да управляваме развитието на болестта, да овладяваме симптомите й, да се научим да живеем максимално пълноценно и нормално въпреки заболяването, т.е. да опитомим болестта и да се научим да живеем с нея.

Ранната диагноза на множествената склероза е изключително важна сега, когато неврологичната общност излезе от ерата на терапевтичния нихилизъм по отношение на това заболяване. Появата на медикаментите, модифициращи хода на заболяването, даде възможност да се натрупа богат опит в неговото лечение. Изказаното преди много години мнение на известният невролог Houston Merrit: Най-сигурният начин един невролог да загуби репутацията си е да препоръча лечение за множествена склероза, все повече ще се отдалечава от истината. Съвременният невролог вече може с чиста съвест да препоръча лечение на своите пациенти с множествена склероза.

Акад. проф. д-р Иван Миланов, дмн

Терапии и техники при МС

На практика днес медицината разполага с широк арсенал от терапии, които помагат за успешното управление на болестта:

Сподели:
множествена склероза и бременност