Прегръдката на МС не е толкова нежна колкото звучи!

На какво се дължи МС прегръдката?

Този симптом се развива поради лезия на демиелинизация в областта на гръбначния мозък. Отнася се към невропатичния тип болка, наричана също дизестезия. Самото усещане е резултат от спазъм на малките мускули между ребрата (наричат се интеркостални мускули и имат за задача да поддържат ребрата гъвкави и да помагат при активни движения на гръдния кош).

Чест симптом ли е МС прегръдката?

МС прегръдката е доста често срещан симптом на множествената склероза, но не е добре известна, особено на хората, които току-що са диагностицирани.

С какви оплаквания се характеризира МС прегръдката?

МС прегръдката е опасващо усещане, като нещо увито плътно около гърдите или корема. Оплакванията се описват като стягане с колан, с корсет или с пояс. Усещанията са различни при различните пациенти – от гъделичкане или парене до силно стискане, притискане, смачкване. Усещането може и да е изключително болезнено до степен да затрудни дишането. 

МС прегръдката може да се развие внезапно, сякаш от нищото или да се провокира от топлина, стрес, умора, някакво инфекциозно заболяване и въобще от ситуации, които затрудняват тялото да работи на 100%. 

Това усещане може да продължи няколко секунди или може да бъде постоянно в продължение на много месеци или години. При хроничните случаи МС прегръдката може да повлияе значимо на ежедневните дейности, напр. физическа активност, сън и др. 
Много рядко подобни на МС прегръдка усещания се описват около ръцете или краката, като стягане в ръкавици или ботуши или около главата. 

Как трябва да се реагира, ако се появят симптоми на МС прегръдка?

Всяка болка или неприятно усещане в областта на гърдите се нуждае от консултация с лекар. Например, МС прегръдката може да бъде подобна на гръдната болка при инфаркт на сърцето. Други причини за подобна опасваща болка могат да бъдат: болест на жлъчния мехур, стомашна или чревна инфекция, болест на белия дроб, възпаление на междуребрените хрущяли, паник атака и други. 

МС прегръдката се чувства различно за всеки човек и можете да помогнете на своите здравни специалисти, като опишете какво преживявате възможно най-точно. По този начин те могат да разберат какво е усещането за вас и какъв ефект има върху ежедневието ви.

Как се лекува МС прегръдката?

Медикаментозното лечение не се различава от това, което се прилага при дизестезия, тъй като МС прегръдката е просто по-специфична форма на дизестезия.

Ако МС прегръдката е съпроводена от други симптоми на МС  (нови или такива, които са се влошили), е възможно да става въпрос за пристъп и лечението се насочва към овладяване на пристъпа.  
Немедикаментозното лечение включва носене на по-свободни дрехи, увеличен прием на течности, дълбоко дишане, медитация, йога, масаж. При някои хора симптомите се облекчават от превръзка в зоната. Топлинното въздействие също има различен ефект – при някои пациенти вземането на топла вана или използването на подгряваща подложка облекчава оплакванията, но при други ги влошава. По същия начин действат и процедурите с охлаждане на зоната. 

Сподели:
множествена склероза и бременност