Какво означава псевдобулбарен афект?

Някои болни могат да развият състояние, което е известно като псевдобулбарен афект.

То се характеризира с внезапен изблик на неконтролируем смях или плач, често без никаква причина. Псевдобулбарният афект също понякога се нарича патологичен смях или плач или емоционална инконтиненция.

Често ли се наблюдава псевдобулбарния афект при множествена склероза?

Проучванията показват, че много пациенти не съобщават симптомите патологичен смях или плач на своите лекари и поради това псевдобулбарният афект често е недиагностициран и не се лекува. Счита се, че този симптом засяга 10% от всички пациенти с множествена склероза, но е възможно да е по-често.

На какво се дължи псевдобулбарният афект?

Псевдобулбарният афект се причинява от лезии в лимбичната система, която регулира емоциите. Освен при множествена склероза, това състояние може да се развие и при  други невродегенеративни разстройства, напр. болестта на Паркинсон и Алцхаймер.

Какви са симптомите при псевдобулбарен афект?

Характерните прояви са внезапно настъпване на силен смях или плач, без видима причина или с много по-силна изява от причината, която провокира смях или плач. И въпреки, че хората с псевдобулбарен афект изразяват емоция, те може да не изпитват тази емоция. Например, те могат да започнат да се смеят, въпреки че не се чувстват щастливи или развеселени. Този смях или плач не е под доброволен контрол и човекът не може лесно да спре емоционалното избухване, дори и да иска това.

Проявите на псевдобулбарен афект могат да са твърде смущаващи, ако тези изблици се случват в ситуации, които другите хора не смятат за тъжни или смешни. Това може да доведе до социално дистанциране или да повлияе на отношенията в семейството. 

Псевдобулбарен афект може да бъде объркан с депресия, но депресивните епизоди са продължителни, докато проявите на псевдобулбарен афект са краткотрайни. 

Сподели:
множествена склероза и бременност