Изграждане на правилен режим

  1. Опитай  се да си създадеш редовен режим на сън, който да е валиден дори и в почивните дни. Така тялото ще бъде "тренирано" да се отпуска леглото и да напуска леглото в едни и същи часове. Вечер си лягай по едно и също време, а сутрин ставай също по едно и също време. Ако е необходимо използвай  аларма. Този режим с времето ще доведе до по-лесно заспиване и събуждане по естествен начин.
  2. Добра идея е да се настаниш в леглото 20-30 минути преди времето определено за заспиване в компанията на любима не натоварваща книга.
  3. Угаси лампите и изключи допълнителни шумове и светлини. Добра идея е да си поставиш маска за сън и релакс и да изградиш свой ритуал за успокояване, напр. слушане на музика или техники за релаксация.

Ако се опиташ да направите тези три простички правила своя рутина, ще помогнеш на тялото си да научи, че е време да спи и да се настрои в режим за сън, всеки път когато лягаш за нощна почивка.

Подготовка на стаята за сън

Стаята за сън трябва да е с оптимална температура. Проучванията показват, че оптималната за качествен сън температура на помещението е 15,5 до 19,5 °C. Така „вътрешният термометър на тялото“ се намалява и се стига до състояние на сънливост.

Помещението за сън не е място където следва да присъства електроника. Гледането на телевизия в леглото или използването на мобилен телефон не настройва тялото за сън, напряга ума и не способства за подобряване на хигиената на съня. Затова изключи всички електронни устройства поне 20-30 минути преди времето за лягане. 

Много важен елемент е и удобството по време на сън, поради това е разумно да инвестираш в добър и удобен за теб матрак.

Хранене, пиене и физическа активност

Основните съвети за храна и напитки преди времето за лягане са: