Информация за близки и полагащи грижи

В семейството ти е дошъл неканен гост, носи своя невидим на пръв поглед багаж и не мисли да си ходи!

Първият твой урок: Трябва да опознаеш този гостенин и да научиш защо доста нахално започва да мести всичко в домакинството, настанява се във всяка стая и участва във всяка семейна дейност.

С течение на годините семействата са склонни да развиват собствен ритъм за справяне със задачите в ежедневието и ако един човек в семейството стане неспособен да извършва своята определена, по неписани правила, роля - това неминуемо нарушава ритъмът на цялото семейство. Независимо дали това е осъзнато и изговорено или не, изместването на ролите започва да променя начините, по които взаимодействат членовете на семейството и общуват помежду си.

Множествената склероза е непредсказуема, твоят близък ще има нужда от твоята помощ и заедно ще изпитвате затруднения да предвидите какво ще донесе следващия ден или седмица.  Надеждите на невролозите са насочени към внедряването на още по-ефективни и по-безопасни лекарства. Към момента десетки продукти са в процес на изследване и клинични проучвания. 

Семействата, в които има човек с множествена склероза са изправени пред ежедневното предизвикателство да се опитват да разпределят ресурсите си (време, емоции, пари) по подходящ начин сред всички свои членове.  

Животът с множествена склероза е непрекъснато предизвикателство пред емоционалното равновесие на едно семейство. Така всяка прогресия на болестта изисква от семейството да се приспособи към новото състояние и да предефинира целите си. 

Няколко факта, които трябва да запомниш:

Няколко факта, които трябва да приемеш:

Мисията на SmartMS е да изгради възможно най-подробното информационно съдържание, да осигури на пациента инструменти за контрол на множествената склероза и да развие общност на пациентите с множествена склероза и техните семейства.

Защо е важно да се информирам?

Човек трябва да се информира за това какво е множествена склероза и за потенциалното й въздействие върху семейството. Единствено добре информираният човек ще може да предприеме мерки за защита на финансовото, социалното и емоционалното благополучие на семейството. Така ти и твоят близък ще се почувствате по-малко уязвими пред тази непредсказуема болест.

Независимо дали искаш да научиш какво е множествена склероза, как се диагностицира, какво е лечението или да се информираш кои са основните промени в начина на живот на човек с множествена склероза, или как можеш да подкрепиш твоя близък в неговия път за промяна на начина на живот, или искаш да следиш новостите във връзка с болестта, SmartMS ще бъде тук за теб.

Какво е важно да науча?

За болестта 

За здравноосигурителния модел в България, пътя и правата на пациента

За живота с МС

Сподели:
Премиум партньори
Партньори
С подкрепата на
H2Hive | Health to Hive
ПМА - всички права запазени. Общи условия и политика за поверителност.