Известно е, че множествената склероза засяга предимно жени и то във възрастта 30-40 години, т.е. във времето когато човек създава семейство и има планове за деца. През годините са правени много проучванията за това как бременността влияе върху хроничното заболяване, дали има значение за неговото отключване, търсени са и отговорите на редица други въпроси, свързани с проблеми асистираната репродукция, лекарствата и др.

Влияе ли множествената склероза върху способността на жената да забременее?

Учените са категорични, че множествената склероза не засяга репродуктивната способност на жените. Само по себе си това заболяване не влияе върху възможността за забременяване, но е възможно някои лекарства, използвани за лечение на множествена склероза да имат ефект върху менструалния цикъл. Наред с това е възможно е да има друга генетична или придобита причина за развитие на репродуктивен проблем при жена с множествена склероза.

Обикновено, ако след 1 година опити за забременяване, то все още не е факт е желателно да се потърси мнение от специализирано заведение или клиника за борба със стерилитета, за да бъде двойката спокойна, че ще получи професионална помощ. Необходимо е също така да се проведе разговор с лекуващия невролог, тъй като изследванията показват, че жените  с МС, при които се използват методите на асистираната репродукция имат повишен риск от рецидив в ситуациите, в които асистираната репродукция не е била успешна (бременност не е била постигната). Възможните причини за риск от повишена активност на заболяването могат да бъдат свързани с прекратяване на лекарствата, които повлияват хода на болестта, повишени нива на стрес поради безплодие и имунни промени от хормоналната терапия.

Причините, които водят до репродуктивни проблеми, могат да бъдат както от страна на жената, така и от страна на мъжа. При жената най-често те са свързани с прекарани операции, възпалителни заболявания, някои генетични фактори, наличие на ендометриоза, миома на матката и др. При мъжа обикновено става въпрос за прекарани заболявания в детството (заушка), най-често възпалителни заболявания. Важно е да се отбележи, че причините могат да бъдат и чисто психологически, като често това се дължи на работната среда при някои видове професии или цялостния начин на живот.

Влошава ли се множествената склероза по време на бременността?

За щастие изглежда, че бременността не ускорява хода или не влошава ефектите на множествената склероза. Повечето изследвания установяват, че симптомите на множествена склероза намаляват при бременност (особено през третия триместър - между шестия и деветия месец. Причините за това не са напълно изяснени, но се смята, че роля играят нивата на хормоните, които карат имунната система да бъде „по-толерантна“, за да спре тялото да не отхвърли бебето. Подобни ефекти се наблюдават при жени с други автоимунни състояния. И въпреки че рискът от развитие на пристъпи по време на бременност е подчертано нисък, е възможно някои от симптомите на множествената склероза да се понасят по-зле. Например, балансът и болките в гърба могат да се влошат по време на бременност, тъй като допълнителното тегло измества центъра на тежестта. Всички съществуващи проблеми с пикочния мехур и червата също могат да се влошат по време на бременност.

През първите три месеца след раждането, обаче рискът от рецидив се увеличава. Смята се, че това се случва, когато хормоните се върнат към нивата преди бременността. И все пак ако имаме предвид по-ниския риск от рецидиви по време на бременност и по-високия риск от рецидиви след раждането, като цяло рискът от рецидиви изглежда подобен при жени със или без бременност за същия период.

Как влияе множествената склероза върху бременността и раждането?  

Множествената склероза няма пряко влияние върху бременността или раждането. Няколко проучвания показват, че жените с множествена склероза са също толкова склонни, колкото и останалите жени да имат нормална бременност и раждане. Няма изследвания, които да доказват, че множествената склероза може да увеличи риска от извънматочна бременност, спонтанен аборт, преждевременно раждане, мъртво родено бебе или нарушения на родовия акт. По време на самото раждане проблемите със слабост, спазми или скованост в краката са преодолими със съдействието на медицинска сестра или акушерка. Много жени избират епидурално средство за облекчаване на болката по време на раждане. Както епидуралите, така и анестетиците за цезарово раждане са безопасни при жените с множествена склероза.

Преди да започнете опити за забременяване, трябва да поговорите с вашия лекар какви лекарства приемате в момента, тъй като някои от тях не се препоръчват по време на бременност. Вашият лекар може да пожелае да прегледа вашите рецепти. Ако установите, че сте бременна неочаквано и не сте прегледали лекарствата си, важно е да се консултирате с вашия здравен лекар възможно най-скоро.

Има ли риск детето да има множествена склероза?

Множествената склероза е заболяване, което не се унаследява пряко.

Какво е влиянието на лекарствата върху бременността?

Ако се приемат лекарства е необходимо планирането на бременност да се обсъди с лекуващия лекар, като бъдат съобщени абсолютно всички приемани лекарства. Някои от модифициращите хода на болестта лекарства не са показани по време на бременност. Обикновено се препоръчва на жените да изчакат 5 пъти по-дълго от полуживота на лекарството. Полуживотът се отнася до периода, необходим за концентрацията на лекарството да достигне половината от първоначалната му стойност. Всички лекарства са различни, полуживотът варира значително при различните лекарства и съответно времето за изчакване варира от няколко дни до няколко месеца, а при някои от лекарствата дори се препоръчват специфични процедури за елиминиране на лекарството преди зачеването. В тази връзка е от критично значение навременната консултация с лекуващия лекар!

В случай на настъпила бременност, докато се приемат лекарства, променящи хода на болестта, е необходима незабавна консултация с лекуващия лекар, тъй като някои от лекарствата могат да причинят сериозна вреда на плода.

Стероидите са относително безопасни по време на бременност, въпреки че обикновено се избягват през първите три месеца, когато се развиват органите на плода.

Много лекарства, използвани за лечение на симптоми на множествена склероза, също могат да имат неблагоприятни ефекти върху плода и не трябва да се използват по време на бременност, включително лекарства за повлияване на спастичността, антидепресанти, някои лекарства, които влияят на функцията на пикочния мехур.   

Всички форми на анестезия се считат за безопасни за жени с множествена склероза.

Необходимо ли е бременните жени с множествена склероза да приемат витамин Д?

Необходимостта от прием на витамин Д следва задължително да се обсъди с лекуващия лекар! Препоръчително е всички бременни жени с МС  да приемат добавка с витамин Д. Възможно е лекарят да прецени, че е необходимо жената с множествена склероза да се нуждае от по-висока доза от препоръчителната за рутинна употреба.