При хора с множествена склероза някои от симптомите могат да се влошат под влияние на фактори, които увеличават затоплянето на тялото, напр. по-голяма физическа активност, горещо време, горещи вани и душове, посещение на сауна.

През 19 век и в ранните години на 20 век основен диагностичен тест при множествена склероза е бил „тестът с гореща вана“ – след престой на пациента в гореща вана се наблюдава поява на нови неврологични признаци или влошаване на съществуващи симптоми, което е обикновено преходна реакция и отзвучава след нормализиране на телесната температура. Този тест понастоящем не се използва в клиничната практика, тъй като съществуват съвременни диагностични методи.

Тези влошавания под влияние на топлината се означават като псевдо пристъп. Важно е да се различи псевдо пристъпа от истински пристъп. Основната разлика е, че при температурна непоносимост, когато температурата на тялото се възстанови до нормално състояние, симптомите изчезват. Ако се извършат съответните изследвания се установява, че в хода на псевдо пристъпа не са настъпили увреждания, напр. възпаление, загуба на миелин или нови лезии.

Какви са основните симптоми при псевдо екзацербация под влияние на топлина?

Най-честите симптоми, които се наблюдават (въпреки че всеки човек с множествена склероза е различен) включват:

Симптомът със замъгляване на зрението е класически описан от Вилхелм Утофф (Wilhelm Uhthoff) през 1890 г. у пациенти с оптичен неврит. В своите проучвания Утофф прави заключението, че физическата активност е причина за зрителните симптоми. По-късно изследванията разкриват, че основната етиология е топлината.1

На практика всеки един симптом на множествена склероза може да бъде влошен от топлината. Топлинната непоносимост за хората с множествена склероза се различава по отношение основно на:

Някои пациенти с множествена склероза са по-чувствителни към студ, отколкото към затопляне и техните симптоми, особено спастичността, се влошават при ниски температури. Съществуват и случаи, при които има чувствителност и към студ и към топлина с развитие на различни симптоми, които се появяват при различни температурни крайности.

Каква е причината за непоносимост към топлината при множествена склероза?

Установено е, че топлината забавя провеждането на нервните импулси. При хора с множествена склероза във връзка с развиващата се демиелинизация е нарушено провеждането на сигналите по нервните влакна, а топлината допълнително усложнява този процес. Всъщност, дори и много леко увеличение (едва четвърт до половин градус) на температурата на тялото е достатъчно, за да причини симптоми на топлинна непоносимост. Наред с това е възможно в частта от мозъка, която контролира или реагира на телесната температура, да се е развила плака и мозъкът да не може да реагира оптимално при висока или ниска температура и да предизвика реакции като изпотяване или треперене, които поддържат тялото на най-комфортната температурна зона.

Как да се справя с топлинната чувствителност в ежедневието?

Съвети за облеклото

Един от основните съвети е да се носи леко, свободно и дишащо облекло. Понастоящем съществуват различни опции за охлаждане чрез облеклото: шапки, шалове, вратовръзки и ленти за китки, които могат да се носят по време на ежедневни дейности.   Те съдържат гел или друго вещество, което може да бъде предварително охладено преди носене. В зависимост от продукта, охлаждащият ефект може да продължи от няколко часа до няколко дни. Съществуват и технологии за активно охлаждане с по-продължителен ефект, тъй като са оборудвани с батерия, напр. жилетки с охлаждащи пакети, монтирани в подплатата на дрехата.

Съвети за нощната почивка

В горещи летни нощи, се налага да се помисли и за спалното оборудване. Удобни за охлаждане са охлаждащите възглавници, направени от по-хладни материали или с прикрепени охлаждащи подложки.  Трябва да се знае, че матраците с мемори пяна принципно задържат топлината, което ги прави неудобни за горещи условия. Добре е да се избере подходящ матрак с хладна и топла страна.

Съвети за оптимална температура на околната среда

По време на месеците с горещини и висока влажност е необходимо да се стои предимно в климатизирана среда.  

Помислете и за затоплянето на помещенията, което се случва по време на готвене. Необходимо е кухнята да бъде оборудвана с добър аспиратор и вентилационна система, за да може пространството да се запази по-хладно, също така е уместно да се помисли за ястия, които изискват по-кратко време за готвене.

При престой на открито не бива да се забравя приема на студени течности или сладолед. Добра идея е ако се планира престой в гореща среда, да се подготви замразен плод, напр. парченца замразен ананас, ябълка или друг плод. Може също така да се прави периодично напръскване на лицето и китките с предварително охладен спрей, напр. в търговската мрежа съществуват различни опции като термална вода, растителни мистери, а може да се използва просто ледена вода, поставена в спрей-диспансер. Може да бъде използван и ръчен вентилатор. Наред с това при престой на открито в горещо време могат да бъдат използвани охлаждащи компреси, които могат да бъдат намерени в аптечната мрежа. Когато усетите, че прегрявате, поставете охлаждащия продукт върху точки на пулса по тялото, напр. шията, слепоочията, вътрешната страна на китката, вътрешната ямка на лактите, задната част на коленете, вътрешната част на бедрата или глезените.

Съвети при физическа активност

Плуването е чудесна физическа активност за пациенти с множествена склероза, защото водата разсейва топлината, но басейнът трябва да е с хладна вода.

Другите видове физическа активност, напр. бързо ходене, тичане, колоездене и т.н. следва да бъдат осъществявани рано сутрин или вечер, когато температурата на околната среда е по-ниска.

Уместно е след физическа активност, която може да увеличи телесната температура, да се пристъпи към охлаждане на тялото. Една добра стратегия е да се вземе вана или душ с хладна вода, като се започва с температура близка до тази на тялото и постепенно се добавя по-хладна вода.

Съвети при хранене

Често хората отбелязват, че изпитват затопляне по време на хранене. В тази връзка е препоръчителен приема на свежи салати, прием на студена вода по време на хранене, както и включване в менюто на студен десерт. 

Източници:

  1. Guthrie, T.C.; Nelson, D.A. (1995). "Influence of temperature changes on multiple sclerosis: critical review of mechanisms and research potential". J Neurol Sci. 129 (1): 1–8.