Зимата е неизбежен сезон по нашите географски ширини - тя вече е на прага и температурите навън продължават постепенно да падат. Ефектите на ниските температури, вятъра, дъжда и снега върху организма на човека могат да бъдат положителни, но също така и отрицателни. Всички се мръщим на студеното време, обличаме дебели якета и чакаме април, за да се размразим. Но хората, живеещи с множествена склероза могат да реагират и по-особено на въздействието на студа.

Множествената склероза е „своенравна болест“ и не бива да се забравя, че това, което влошава симптомите на даден човек, може да не влияе на друг човек. И студеното време е чудесен пример за това. По-ниските температури могат да влияят благоприятно върху протичането на болестта при хората, които имат симптом на Утофф (влошаване на неврологичните симптоми от топлина). При други хора, обаче е възможно ниската температура да затрудни провеждането на нервния импулс и да затрудни мускулната активност.

Кои са основните симптоми, които могат да се развият под влияние на студа?

Някои от симптомите, свързани със студеното време, за които си струва да се знае, са следните: мускулни крампи и спастичност, депресия, псевдо пристъп с влошаване на симптомите на болестта, пристъп в хода на вирусни инфекции.

Мускулни крампи и спастичност

През зимата твоята МС може да те накара да се движиш в бавен, болезнен каданс и да започне да те „гушка“ по-често! 

Ниските температури принципно променят мускулната и нервната активност. Основният патологичен процес при множествена склероза е демиелинизацията, която забавя провеждането на нервния импулс.  Когато към тази влошена нервна проводимост се добавят ефектите на ниските температури на околната среда, могат да се развият спазми, скованост и спастичност на мускулите. Понякога това може да бъде твърде болезнено, да затрудни фините движения на ръцете и ходенето да стане по-трудно. При някои пациенти прегръдката на МС става по-осезаема!

Промени в настроението

Зимните дни са мрачни и студени и твоята МС може да те накара да се чувстваш тъжен и нещастен!

С настъпването на зимата за повечето хора освен мрачното небе, студът и дъждовните дни, идват и зимните депресии. При хора с множествена склероза обаче, този ефект може да бъде по-силно изразен поради по-голяма чувствителност към дефицита на витамин D, предизвикан от ограничената слънчева светлина, липса на активност на открито и някои необясними фактори.

Слънчевата светлина помага на тялото да образува активен витамин D. Ограничената слънчева светлина може да доведе до дефицит на витамин D, което може да влоши симптомите на болестта и дори да предизвика рецидив.

Възможна роля за промените в настроението и нарушенията на съня в мрачните сезони на годината има и хормонът мелатонин. За балансиране на неговото ниво е необходима слънчева светлина през деня и достатъчно престой на тъмно през нощта, а някои храни могат да повлияят положително на производството на мелатонин. Богати на мелатонин храни са банани; ориз; овесени ядки; джинджифил; ечемик; домати; репички. По принцип депресията е симптом на множествена склероза, но задълбочаването на проявите на депресия през зимата може да влоши протичането на болестта.    

Псевдо пристъп

Лекарите не са сигурни защо ниските температури влошават симптомите на множествената склероза. Вероятно болестта променя начина, по който се усещат температурните промени и възможностите на организма да се адаптира към тях. Основната разлика между пристъп и псевдо пристъп е, че когато температурата на тялото се възстанови до нормално състояние, симптомите изчезват. Ако се извършат съответни изследвания се установява, че в хода на псевдо пристъпа не са настъпили увреждания, напр. възпаление, загуба на миелин или нови лезии.

Ако симптомите се влошат в студено време, обикновено това е за кратко време. Няколко прости съвета могат да помогнат 1

Вирусни инфекции

През зимата твоята МС иска от теб да станеш вирусофоб, защото иначе може да се разсърди!

Добре известно е че инфекциите могат да предизвикат рецидив на множествена склероза, а тези инфекции са по-чести през зимните месеци. Дори за няколко дни „обикновената настинка“ може да влоши симптомите на болестта и да наложи по-нататъшни лечебни интервенции. Защо това е така? При множествена склероза имунният отговор е променен и вирусната инфекция може да отключи не само защитните реакции на организма, но и атака към миелиновото покритие в мозъчната тъкан. Следователно вирусните инфекции през есенно-зимните месеци са определен риск за хората с множествена склероза. И нека си спомним думите на Бенджамин Франклин „Унция превенция струва половин килограм лекарство."

Ето защо трябва да се помнят и спазват общовалидните съвети за избягване на вирусна инфекция:

  1. Избягвай болни хора.
  2. Мий ръцете си често със сапун и вода или използвай дезинфектант за ръце, ако те не са на разположение.
  3. Избягвай  да докосваш очите, носа и устата, тъй като това са ключовите начини, по които вирусите попадат в тялото.
  4. Вкъщи и на работа избърсвай телефона, дръжките на вратите и ключовете за осветление. Вирусите могат да живеят на повърхности в продължение на часове.
  5. Към тези основни съвети за профилактика на вирусни инфекции, днес в условията на COVID-19 пандемия, на всички с пациенти с множествена склероза се препоръчва да следват стриктно мерките за социално дистанциране: поддържане на дистанция поне метър и половина - два метра от други хора, носенето на защитна маска на открити в закрити места, където социалното дистанциране е трудно.

Прочети повече за МЕЖДУНАРОДНИТЕ COVID-19 ПРЕПОРЪКИ ЗА ХОРА С МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА.

Източници:
  1. Съветите са по материали от WebMD с автор Carol DerSarkissian, дата 26 септември 2020