Да бъдеш информиран, да останеш деен и да си в контакт с медицинските специалисти и други МС пациенти, както и с важните събития от света на МС са ежедневните цели на SmartMS, с които се включваме и в Световния ден на множествената склероза, който за поредна година е под наслов

“I Connect, We connect”.

Благодарим на нашите читатели за доверието и се надяваме следващите години да изпълнят всички мечти на хората, живеещи с МС.

В тази статия ще представим 5-те мечти на човек, живял 43 години с множествена склероза (МС) и ще припомним известното до момента на науката за всяка една от мечтите.

Ед Тобиас знае много за МС. Той живее с болестта от 1980 г., а когато му е поставена диагнозата, той е на 32 години. По професия Ед е журналист и е автор на книгата „Наборът с инструменти за МС: съвети за живот с МС“  На базата на опита си с болестта, той откроява своите мечти за това, как иска да се промени света на МС.

Мечта 1

Да може МС да бъде предотвратена

Повече от 20 различни лекарства, които могат да променят хода на болестта са вече налични, но  все още няма средство или ваксина, която може да попречи на болестта да се развие. Това, което е най-развито е търсенето на ваксина за предотвратяване на инфекцията с Епщайн-Бар вируса.

Научи повече за ролята на Епщайн-Бар вируса и за разработваната срещу тази инфекция ваксина тук.

Мечта 2

Да може миелиновата обвивка да се възстановява

Знае се, че миелинът означава движение. Ако е възможно да се поправи увредения от МС миелин, който покрива нервите, тези нерви могат да възвърнат способността си да пренасят импулсите. А това ще доведе до подобрение на симптомите на МС.

Научи повече за възможностите за ремиелинизация, които се проучват понастоящем тук.

Най-новото лекарство е вече в напреднала фаза на проучване.

Мечта 3

Да бъдат одобрени трансплантации на стволови клетки

Трансплантации на стволови клетки за лечение на МС са налични в Мексико, Русия, Обединеното кралство и други страни от години. Но те или са много скъпи и не се покриват от здравноосигурителните фондове, или са силно ограничени от държавните здравни политики.  

Все още има, обаче, големи нерешени въпроси за терапията със стволови клетки. Научи повече тук.

Според „Националния консенсус за диагностика и лечение на множествената склероза“ на Бъларското дружество по неврология:

„Необходими са по-продължителни проучвания за да се приложи трансплантацията на стволови клетки в клиничната практика. Българската асоциация за двигателни нарушения и множествена склероза и Българското дружество по неврология не препоръчват това лечение, докато неговата ефективност и безопасност не се потвърдят чрез контролирани проучвания.“

Мечта 4

Да има мощни променящи хода на болестта средства, които удрят бързо и силно

Когато на Ед е поставена диагнозата е нямало медикаменти, способни да променят хода на болестта. Той се е възползвал от шанса да участва в клинично проучване фаза III за интерферон-бета и то когато вече е живял с МС повече от 15 години. Днес той казва:  „Чудя се какъв ли би бил животът ми, ако някакви променящи хода на болестта терапии, особено тези с висока мощност, бяха налични преди 42 години.“

Тук можеш да научиш повече за съвременните възможности за лечение на МС.

Мечта 5

Да се подобрят знанията за МС в обществото

Повечето хора просто не разбират болестта - приятели, семейство, колеги, дори някои лекари и хора с МС всъщност не разбират какво е МС. Като човек, който живее дълго с МС, Ед е ужасен от липсата на знания, която вижда всеки ден.

Вярваме, че допринасяме за пътя към тази мечта, защото от години SmartMS изпълнява своята мисия да информира болните и обществото за МС.

В статията е използван материал от BioNews и авторски публикации на SmartMS.