В това образователно видео ви запознаваме с отговорите на въпросите, които задават пациентките с множествена склероза (МС), които планират бременност. 

Съгласно данните от статистиката:

Д-р Михаела Сергеева, невролог с дългогодишна практика, отговоря на важните въпроси, които вълнуват пациентите с МС, в периода преди забременяване, по време на бременността и следродилния период.

Период преди бременността

Важните въпроси, които вълнуват пациентите в периода преди забременяване са:

Влияе ли МС върху способността за забременяване?

Д-р Сергеева подчертава, че МС не оказва влияние нито върху способността за забременяване, нито върху протичането на бременността. Няма и отношение към по-висока честота на нежелани събития, напр. преждевременно или мъртво раждане, вродени дефекти, цезарово сечение или спонтанни аборти.

В този смисъл, ако вашата МС е под контрол, неврологът ще ви посъветва да не отлагате бременността.

Може ли болестта да бъде предадена в поколението?

Проучванията показват, че рискът за унаследяване на болестта, когато само единият родител, страда от МС е около 2%. Ако и двамата родители имат това заболяване, рискът нараства до 30%.

Отразява ли се бременността върху протичането на МС?

По отношение на влиянието на бременността върху протичането на МС, д-р Сергеева обобщава данните за нелекувани бременни жени с МС. Установено е:

В този смисъл, от основно значение е съвместно с невролога да изберете най-безопасния период за забременяване, което означава:

Болестта да е в трайна ремисия - липса на пристъпи поне една година преди забременяването; липса на МРТ активност;

А по отношение на лекарствата - периодът за безопасно зачеване варира спрямо медикамента и следва да се уточни с наблюдаващия специалист.

Как влияят лекарствата за МС върху бременността?

Важен е и въпросът за влиянето на медикаментите за МС, познати като болест модифициращи терапии (БМТ), върху бременността. Важните уточнения, които д-р Сергеева прави са следните:

Със сигурност, част от БМТ могат да се прилагат по време на бременност:

Следователно периодът за безопасно зачеване варира спрямо медикамента, с който се лекува МС. Трябва да проведете разговор с лекуващия невролог, за да обсъдите репродуктивните си планове и да се прецени кой е безопасният период за забременяване.

Период на бременността

Ще се влоши ли МС в хода на бременността?

Един от страховете на пациентките с МС е дали МС ще се влоши в хода на бременността. Д-р Сергеева подчертава, че бременността осигурява „почивка“ за МС. Очаква се по-ниска годишна честота на пристъпите в сравнение с двегодишния период преди забременяването.

Това е причината, поради която невролозите съветват болестта да е в ремисия поне 1-2 години преди забременяването.

Другото важно съображение за периода на бременността е отговорът на въпроса дали лечението с БМТ може да продължи. Както вече беше споменато, бета-интерфероните и глатирамер ацетат могат да бъдат прилагани по време на бременност.

Задължителна е консултацията с невролога, който е запознат със състоянието ви, и ще прецени, в зависимост от активността на болестта, дали терапията трябва да бъде продължена.

Възможно ли е МРТ да бъде осъществявана по време на бременност?

Магнитно-резонансната томография (МРТ) е необходима както за поставяне на диагнозата, така и за проследяване на болестта, но възможно ли е МРТ да бъде осъществявана по време на бременност.

Д-р Сергеева подчертава, че за отговор на този въпрос, отново основно значение има оценката риск/полза. Ако МРТ е наложителна, неврологът ще поиска осъществяване на образното изследване, но без контраст и при съобразяване на негативния топлинен ефект на изследването върху плода.

Понастоящем съществува апаратура за вътрематочна диагностика на плода. Следователно, част от центровете за МРТ разполагат с възможности за безопасно изследване на бебето в утробата. Неврологът ще ви насочи към център с опит за провеждане на изследването при бременни жени.

Как може да бъде лекуван пристъп, развил се у бременна жена?

Въпреки, че бременността е „почивка“ за МС, все пак е възможно развитие на пристъп.

Основно средство за лечение на пристъпите при МС са кортикостероидите, но те трябва да се избягват в първите три месеца от бременността. През второто и третото тримесечие е възможно да се осъществят кратки курсове с високи дози метилпреднизолон. 

При леките пристъпи се изчаква спонтанно преминаване на симптомите и успокояване на болестта.

Период след раждането

Д-р Сергеева обръща внимание на това, че по принцип, по-рискови за пристъп са първите три месеца след раждането. След „почивката“ по време на бременността, в първите три месеца след раждането, МС може да се върне към активността, която е имала преди забременяването.

Това е още едно основание неврологът да изисква период на ремисия на болестта за 1-2 години преди забременяването.

Рисковите фактори за развитие на пристъп в периода след раждането:

По естествен път или със секцио?

Пациентките с МС често задават и въпрос как да се случи раждането – по естествен път или със секцио? Няколко седмици преди термина, обичайно пациентките се насочват от проследяващия бременността гинеколог към невролог, за да се даде мнение за начина на родоразрешение.

Не съществуват противопоказания за всякакъв вид родоразрешение. Важна е, обаче, индивидуалната преценка на физическото състояние на пациентката. Анестезия може да се поставя без риск по отношение на МС.

Важен съвет на д-р Сергеева към бременните пациентки с МС е:

„Пациентките да се консултират с невролог преди раждането, тъй като можем да обсъдим не просто родоразрешението, анестезията и да им дадем документ за акушер-гинеколога, но така също и кога да подновят болест модифициращата си терапия, защото след раждането, жените, разбира се, се фокусират върху новия живот, който са създали и не мислят толкова за заболяването, т.е. тази дискусия е по-добре да стане преди раждането.“

Как да се намали риска от пристъп?

Не на последно място, за периода след раждането, е важен и отговорът на въпроса как да се намали риска от пристъп? Добре известно на невролозите е, че докато кърми пациентката е относително защитена от пристъп.

Ако става въпрос за високоактивна МС, с чести пристъпи, вие ще бъдете посъветвана от невролога да възобновите лечението с БМТ още след раждането и да не кърмите. Пациентки с висок риск от рецидив се съветват да не кърмят и да подновят приема на БМТ непосредствено след раждането. Бета-интефероните и глатирамер ацетат могат да се прилагат по време на кърмене, ако има риск от рецидив след раждането.

Необходима ли е профилактика на новороденото

Всъщност няма специфични изисквания, произтичащи от това, че някой от родителите има МС. Тези препоръки се дават от педиатрите:

Важно е да запомните: