Когато чуеш за мазнина, може би първата асоциация е нещо вредно, нещо лошо, нещо недобро за здравето. Това е наложено през годините от всички онези статии за диети с ограничаване на мазнините.

Как е възможно тогава да има „добра“ за нервната система мастна киселина? В тази статия ще ти разкажем за последните проучвания върху ролята на пропионовата киселина и как тя поставя своеобразен щит пред възпалението в мозъчната тъкан.

Пропионовата киселина се образува само по време на метаболизма в организма от солта пропионат. Пропионатите се срещат естествено в различни храни, предимно в сиренето „Ементал“.

И така, отново стигаме до хранене и множествена склероза (МС), затова нека първо припомним каква е връзката между червата и нервната система?

През последните години се правят задълбочени проучвания върху ролята на чревната микрофлора при множествената склероза. Натрупват се доказателства за това, че имунни клетки мигрират от червата към възпалителните центрове в централната нервна система, където играят роля на „спусък“ за засилване на възпалителния процес.

Все повече се налага мнението, че диетата има значима роля в управлението на болестта. Трябва, обаче, да се подчертае, че не става въпрос за едностранчиви и ограничаващи диети, а за пълноценно хранене с добавяне на необходими вещества.

Какво е пропионова киселина?

Едно вещество, което привлича вниманието на учените към себе си е пропионовата киселина, позната като пропионат. Това е един от метаболитите на микробната ферментация в човешките черва. Представлява късоверижна мастна киселина. Количеството произведен пропионат зависи от състава на чревната флора и от хранителните навици. Установено е, че пропионатът има имуномодулиращ ефект върху Т-лимфоцитите в червата. Знае се и това, че Т-клетките имат определяща роля за патологичния процес при МС.

В своя лекция по време на симпозиума AMSEL през октомври 2022 г., проф. Ейдън Хагикия разказва за ролята на пропионата за подобряване на възпалителния процес в нервната система:

Има ли нови данни за ролята на пропионовата киселина?

Текущите резултати от проучването на университета в Бохум, Германия предоставят допълнителни данни, които говорят в полза на приема на пропионат при дегенеративни нервни заболявания. Това проучване обхваща нарушения в периферната нервна система при хронична възпалителна демиелинизираща полиневропатия. Резултатите, обаче, могат да се приложат и към други автоимунни нервни заболявания, напр. МС. В експериментални лабораторни условия, учените са успели да докажат, че нервните клетки издържат много по-добре на оксидативен стрес, когато към тях е добавена пропионова киселина. Този успех е демонстриран и при експерименти с животни.

На какво се дължи този ефект на пропионовата киселина?

Установено е, че пропионатът се обръща към специфичен рецептор на повърхността на клетките (FFAR3) и влияе върху разчитането на ДНК. По този начин се създават ензими и протеини, които от своя страна спомагат за защитата и регенерацията.

Главният изследовател д-р Томас Грутер казва, че „…пропионовата киселина има ефект, различен от одобрените досега терапии. Пропионатът вече показа противовъзпалителен и защитен ефект при проучвания с пациенти с множествена склероза и сега успяхме да демонстрираме регенеративен ефект в периферната нервна система.”

Важни предупреждения

  • Въпреки тези обнадеждаващи данни за ролята на добрата късоверижна мастна киселина при МС, не започвай прием на хранителни добавки без да се консултираш с лекар!
  • Има доказателства за добър ефект от балансирана диета и хранителни добавки с пропионова киселина, но правилото е не вместо лекарствата, а заедно с подходящата имунна модулация.