Симптомите на множествената склероза идват и си отиват обичайно без повод и непредсказуемо и въпросът ти, когато правиш нещо, или се храниш с нещо, или ти се случва нещо … „Дали това ще ме влоши?“ остава без отговор. Отнема време за да разбереш, че приливите и отливите са естествен ход на твоята болест и най-често не се отключват от нещо конкретно.

До 80-те години на миналия век е било водещо мнението, че невроните могат да се възстановяват, но възможността за възстановяване на мозъчната тъкан изчезва в края на юношеството. Това е и причината за остарялото схващане, че диагнозата множествена склероза означава, че човек е обречен да остане прикован в инвалидна количка.

Днес науката знае, че ако претърпим увреждане в част от мозъка, това съвсем не означава че ще загубим завинаги функцията, контролирана от тази част. Мозъчната тъкан има удивителна способност да изгражда нови мрежи от неврони и да пренасочва нервните импулси около увредените области. Така ефектите от увредата се намаляват до възможния минимум. 

Нашият мозък има две „спестовни сметки“:

Това, което позволява възстановяването от пристъп, е познавателния резерв. След пристъпа настъпва ремисия, защото мозъкът е пренасочил функцията си около зоните на увреждане (лезии). Това науката нарича невропластика. Но този процес е скъпоструващ за мозъка и колкото повече увреди се случват, толкова по-висока става цената на възстановяването.

Вече знаеш, че…

Можеш да научиш повече…

Лекарствата, които променят хода на болестта имат различна ефективност и механизъм на действие, но всички те спомагат за намаляване на броя на пристъпите и съответно на новите лезии в мозъка, т.е. предотвратяват загубите в мозъчната „спестовна сметка“. Спазвай назначенията на твоя невролог!

Наред с това промените в начина на живот правят мозъка по-гъвкав и по-издръжлив и помагат за увеличаване на познавателния резерв. Част от тези промени са добрата диета, правилните навици за сън, намаляването на нивото на стреса, тренировките на мозъка. Повече можеш да прочетеш в нашия блог.

Започни оттам, откъдето искаш и можеш! Откъдето и да започнеш, ще те отведе някъде и ще увеличи „пътните маршрути“ в мозъчната тъкан. Важното е да започнеш!