Много хора, живеещи с множествена склероза (МС) променят хранителния си режим след поставяне на диагнозата, но доказателствата, че диетичните промени влияят върху протичането на болестта, са оскъдни.

През последните години много се говори за ползите от храненето предимно с алкални храни. Диетолозите са единодушни, че алкалните храни са по-добри от гледна точка на здравето в сравнение с киселинните.

В края на ноември 2022 година екип учени от Австралия публикува своето проучване „Дългосрочното натоварване с киселинна храна е свързано с депресия при множествена склероза, но има по-малко доказателства при умора и тревожност“ (1). Това проучване изследва връзката между храненето с предимно киселинни храни и депресията, тревожността и умората при хора живеещи с множествена склероза (МС). Авторите са проследили пациенти с диагноза МС в продължение на 10 години. Нека, преди да разкажем за самото проучване, да изясним някои от термините.

Какво означава киселинни храни?

Нормалните стойности на алкално-киселинното отнасяне (pH) на организма са 7-7,4. Ако pH е под 7 – средата е киселинна, ако е над 7 – средата е алкална. Диета, богата на киселинно-образуващи храни и бедна на алкално-образуващи храни може да доведе до производството на твърде много киселина в тялото.

Кои са киселинните храни и кои са алкално-образуващи?

Храните, които образуват кисела среда са:

хамбургери, хот-дог, филе, шоколадови десерти, тестени изделия, бяла захар, алкохолни и газирани напитки, хляб.

Алкално-образуващи храни са:

зеленолистни, червено цвекло, зеле, целина, джинджифил, чесън

Ако диетата е богата на киселинни храни и бедна на алкално-образуващи храни се стига до нарушаване на баланса в организма.

Как е осъществено проучването?

Проучването, наречено Ausimmune Study, е направено при 190 души с диагноза МС и те са проследени за 10-годишен период. Пациентите са попълвали въпросник за хранене, за да бъде определен хранителния прием през предходните 12 месеца. Данните са събирани в началото, на петата и на десетата година. На базата на отговорите, изследователите са извели две измервания - потенциално бъбречно киселинно натоварване и нетно ендогенно производство на киселина. И по двата показателя, по-ниските стойности означават по-голям прием на алкална храна. Освен това е измервана депресията по стандартизирана скала за тревожност и депресия. Направена е и оценка на умората по скала.

Какви са резултатите от проучването?

Установено, е че храненето предимно с киселинни храни е свързано с влошаване на оценката за депресия, както на петата, така и на десетата година. Подобни, но не така значими, са резултатите за оценките на тревожността и умората.

На базата на тези резултати учените стигат до заключение, че консумацията на киселинни храни при пациенти с МС води, в дългосрочен план, до депресия.

Това е първото проучване на връзката между диетата и депресията при МС и данните трябва да бъдат потвърдени чрез рандомизирано, контролирано проучване при МС болни с депресия.

Литература:

  1. Saul A, Taylor BV, Blizzard L, Simpson-Yap S, Probst YC, Black LJ, Ponsonby AL, Broadley SA, Lechner Scott J, van der Mei I. Long-term dietary acid load is associated with depression in multiple sclerosis, but less evidence was found with fatigue and anxiety. Mult Scler Relat Disord. (2022) 15; 69:104415.