Скоро след първоначалната диагноза, човек се сблъсква с необходимостта да се научи да живее с хроничното заболяване и стига до важните правила, доказали във времето, че са наистина работещи: да знаеш повече за болестта, да намалиш доколкото е възможно стреса, да почиваш, да се научиш да казваш „не“, да запазиш физическата си активност и не на последно място да отделяш повече време за себе си.

А това „време за себе си“ включва и грижа за външния вид, което подобрява самочувствието и настроението и ти дава усещане за контрол над живота.

В тази статия ще отделим специално място на един само привидно далечен от пациентите с множествена склероза (МС) въпрос - перманентната козметика.

Какво е перманентна козметика?

Терминът перманентна козметика или перманентен грим не е съвсем точен, защото има разлика между него и татуировките:

Следователно по-точното наименование е полуперманентен грим. И това е общото наименование за редица процедури: оцветяване на устните, трайна очна линия, акцентиране и оформяне на веждите чрез популярните техники за микропигментиране на веждите. Всъщност първата микротехника за вежди е микроблейдинг и покрай него популярност придобиват и техниките -микрофедъринг и микрошейдинг.

При всяка от тези техники целта е да се постигне полуперманентно запълване на зони с липсващи косъмчета и да се постигне желаната форма на веждите, но все пак с различен ефект:

Какви са ползите от полуперманентния грим?

Този тип грим е особено полезен за всеки, който:

Полуперманентният грим може да реши и други проблеми, напр. корекция на зони със загуба на космите (алопеция), корекция на липсата на пигмент при болестта витилиго или допълване на последната фаза на процеса на реконструкция на гърдата чрез татуиране на зърната и ареолата. 

Къде е пресечната точка между множествената склероза и полуперманентния грим?

Освен вече споменатото възможно затруднение за ежедневно нанасяне на грим, породено от двигателните проблеми или очните симптоми, свързани с болестта, МС „се среща“ с полуперманентния грим и в зоната на магнитно-резонансната томография (МРТ). 

МРТ е неинвазивен начин да се види какво се случва в тялото чрез мощни магнити и радиовълни, които създават подробни изображения на органите и тъканите в тях. МРТ се счита за едно от най-успешните медицински изобретения в историята. През последните години новите разработки в технологиите за образна диагностика наистина направиха революция в начина, по който лекарите диагностицират и проследяват МС и е важен метод, чрез който се оценява ефективността на лечението. Тъй като МРТ използва радиовълни и силни магнитни полета, преди процедурата рентгеновият лаборант дава указания да се премахне всеки метал, напр. бижута и особено пиърсинг, защото ако пиърсингът остане в кожата, след като магнитите се активират, могат да възникнат сериозни наранявания. Но татуровките и полуперманентната козметика не могат да се премахнат! Нещо повече, МРТ при МС се използва за оценка на мозъка, главата, шията, т.е. там където обикновено се прилага полуперманентен грим.

Следователно пресечна точка между МС и полуперманентния грим има!

Защо МРТ и полуперманентния грим „се срещат“?

Отдавна е известно, че татуировките, както и полуперманентния грим могат да създадат проблеми при МРТ (2-5). Това се случва заради взаимодействия, свързани с магнитно поле и/или радиочестотната енергия, което води до по-силно нагряване в зоните с пигмент. Предполага се, че сцеплението или въртящият момент от взаимодействието на феромагнитните частици на татуировката със статичното магнитно поле могат да бъдат частично отговорни за зачервяване, парене по кожата в зоната или дори изгаряне от първа или втора степен. Освен това може да се получат т.нар. артефакти (изкуствено създаден ефект, който затруднява изобразяването) при МРТ, напр. допълнителни сенки в зоната подлежаща на въведения пигмент (1).

Колко чести са тези реакции?

Според данните от проучване на Университета в Южна Калифорния честотата на реакции при МРТ у лица с полуперманентен грим е ниска (1,5%), а тежестта на тези проблеми е относително незначителна (т.е. не са съобщавани сериозни, трайни или животозастрашаващи наранявания). Прави впечатление, че кожните реакции във връзка с наличието както на полуперманентен грим, така и на татуировки се развиват предимно когато се използват пигменти, които съдържат железен оксид (6).

Трябва ли да се тревожиш, ако имаш или планираш да си направиш полуперманентен грим?

Краткият отговор е „не“! Радиолозите са добре запознати с възможното взаимодействие между магнитното поле и пигментите, използвани за татуиране или грим.

Във всеки случай, лекарите подчертават, че:

перманентният грим не е причина да се избягва МРТ, защото избягването му може да се окаже по-голям риск. Важната диагностична информация, която се предоставя от този образен метод, обикновено е от решаващо значение за управлението на болестта!

Но това, което задължително трябва да направиш е:

да информираш невролога и специалиста по образна диагностика, че имаш полуперманентен грим и да получиш информация от козметика какъв вид пигмент е използван.

Като се имат предвид резултатите от проучването на Tope и сътр. (6) и данните в наличната литература, отнасяща се до МРТ и пациенти с полуперманентен грим, се препоръчва следното:

 1. Преди процедурата трябва да има информация за наличието на полуперманентен грим или декоративни татуировки (3).
 2. Пациентът трябва да бъде информиран за относително малкия риск, свързан с наличието на татуировка или полуперманентен грим.
 3. Пациентът трябва да бъде посъветван незабавно да информира рентгеновия лаборант относно всяко необичайно усещане, което се появява на мястото на татуировката или полуперманентния грим по време на МРТ процедурата.
 4. Пациентът трябва да бъде внимателно наблюдаван с помощта на визуални и слухови средства по време на цялата процедура, за да се гарантира безопасността.
 5. Като предпазна мярка може да се приложи студен компрес (например мокра материя) върху мястото по време на МРТ процедурата.

Литература

 1. Lund A, Nelson ID, Wirtschafter ID, Williams PA. Tattooing of eyelids: magnetic resonance imaging artifacts. Ophthalmic Surg 1986; 17: 550– 553.
 2. Shellock FG. 2001. Guide to MR procedures and metallic objects: update 2001. 7th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins Healthcare.
 3. Shellock FG. 2001. Magnetic resonance procedures: health effects and safety. Boca Raton, FL: CRC Press, LLC.
 4. Weiss RA, Saint-Louis LA, Haik BG, McCord CD, Taveras JL. Mascara and eyelining tattoos: MRI artifacts. Ann Ophthalmol 1989; 21: 129– 131.
 5. Carr JJ. Danger in performing MR imaging on women who have tattooed eyeliner or similar types of permanent cosmetic injections. AJR Am J Roentgenol 1995; 165: 1546– 1547.
 6. Tope WD, Shellock FG. Magnetic resonance imaging and permanent cosmetics (tattoos): survey of complications and adverse events. J Magn Reson Imaging. 2002 Feb;15(2):180-4.