Започна месецът на празниците, на Коледното настроение, на суматохата, на очакването, а може би и на уморената радост. Това е и времето, в което все по-често се чува купешката думичка „Self-Care“ и когато чуем „Грижа за Себе си“ някак си започваме да мислим за СПА, защото уелнес индустрията неусетно ни кара да повярваме, че всичко е свързано с маски за лице, ароматни свещи или масажи. Но в действителност грижата за себе си има много по-дълбок смисъл и е основополагаща за качеството на живот, особено за хората, които живеят с хронично заболяване като множествена склероза.

Грижата за себе си няма нищо общо с егоизма, тя ти позволява да слушаш и да отговаряш по здравословен начин на нуждите на тялото. Няма универсална формула за всички, грижата за себе си изглежда различно за всеки човек, но в последния брой на списание InforMS, специалистите от центъра за множествена склероза Rocky Mountain, предлагат простички стратегии за грижа за себе си. Какво по-добро време от декември, човек да започне да изгражда различни преднамерени практики и навици за грижа за себе си?

Три съвета за рестартиране на здравословни навици

1. Започни с малко и то с нещо, което наистина искаш да направиш! Напрежение и досада е ако човек се опита да стартира мащабни и грандиозни промени в начина си на живот, но започването от малкото може капка по капка да промени нещата. Планирай, например, да тренираш по 5-10 минути всеки ден през следващата седмица или да включиш един допълнителен зеленчук в менюто си. Важно е да си избере нещото, което звучи най-интересно, забавно или разумно и то винаги може да бъде преоценено и да бъде заменено с друго. Ако в момента не се движиш редовно, добави само няколко крачки, или няколко разтягания, или йога упражнения и помни не е нужно да започваш с нещо извън обсега или с нещо неприятно.

2. Мисли за целта като поведение, а не като резултат! Например, ако крайната цел е да се отървеш от няколко досадни килограма, трябва да се съсредоточиш не върху показанията на кантара, а върху това, което много по-лесно можеш да контролираш – колко минути, прекарваш в движение всеки ден или колко порции плодове и зеленчуци приемаш? Целите, базирани на резултати, могат да отнемат време и могат да се колебаят нагоре и надолу, което може да e демотивиращо за всеки човек. Вместо това, човек трябва да гради здравословните навици, които ще му позволят да достигне до целта.

3. Празнувай всяка победа! Трябва да се отделя време за мъничка равносметка, да се прецени какво е постигнато и как се чувстваме с това постижение. Когато постигнеш дори и малка цел, се поздрави -  това е приятелското „потупване по гърба“, което ще те мотивира за следващата цел.

Контролен списък за профилактична грижа

Всеки човек и това важи с особено голяма сила за хората, живеещи с хронично заболяване, трябва да отделя внимание към профилактичната грижа. Отдели няколко минути, за да помислиш върху въпросите: 

Кога беше последното ти посещение при:

Зъболекар?

Невролог?

Общопрактикуващ лекар?

Физиотерапевт?

Запознай се с информацията за профилактичните прегледи, които Националната здравноосигурителна каса заплаща и се погрижи за себе си! Декември е подходящо време за това.

Хигиена на съня

Една от най-пренебрегваните области на общото здраве (особено за тези, които живеят с множествена склероза), но в същото време и една от най-важните, е получаването на здравословно количество добър, качествен сън.  Хигиена на съня означава, че не само получаваш достатъчно сън, но и че тялото ти е в състояние да се възползва максимално от времето си за презареждане. Научи повече за нарушенията на съня при множествена склероза и кои са основните съвети за хигиена на съня

„Меню“ за грижа за себе си

Ако само си повтаряме, че трябва да се грижим за себе си, можем скоро да се почувстваме обезсърчени. Вместо това трябва да намерим любимото и да си направим наше собствено меню на грижа за себе си. Ето един пример как идентифицираш любимите си практики:  

И нека накрая си подарим стиховете на Недялко Йорданов и си пожелаем спокойно и изпълнено с грижа за себе си и близките хора очакване на светлите празници!

Е, арестувани сме... Идеално!

И до кога?.. Това е неизвестно...

И кеф ти хол и кухня... Кеф ти спалня.

И кабинета ми... Добре! Чудесно...

Кога друг път наистина ще мога

да преразгледам Себе си отново...

Забравям за всеобщата тревога...

Припомням си забравеното слово...

Сега разбирам колко ми е нужно –

далеч от делничните дребни страсти

и двамата със Себе си... Задружно

да се напием с глътка старо щастие...

Да изживеем Себе си... Но някак

по-иначе... Без вечните проблеми...

Ах, как се сливат светлината с мрака...

И миналото с бъдещото време.

Да счупим тягостното Огледало,

изпълнено от бръчки и комплекси...

Започваме живота отначало...

По старому... С младежките рефлекси.

Рецептата е ясна: Точна доза

три пъти дневно спомени на капки,

една таблетчица самохипноза

и глътка прах от пожълтели папки.

И ето... Чудото не закъснява...

От старостта по спешност се лекувам...

Невероятно е... Какво ми става...

Живее ми се... Дишам... Съществувам!

Недялко Йорданов