“Факт е, че по време на преходните сезони - пролет и есен, организмът се пренастройва от един начин на работа към друг. За мигрените и стресовото главоболие може да се твърди, че се влияят от сезона.” акад. Иван Миланов

В ежедневните ни разговори, когато кажем: „Това ми създава главоболие“ разбираме, че е налице проблем, трудна за решаване задача, грижа или тревога. В този смисъл, да живееш с множествена склероза си е главоболие. Но нека излезем от света на метафорите и да се опитаме да научим:

Главоболието не се счита за типичен симптом на множествена склероза, но има проучвания, които показват, че честотата на главоболието, включително и на мигрената, е по-голяма при хора, живеещи с МС в сравнение с останалите хора (1). Разказите на пациента с МС и мигрена могат да бъдат различни:

Има ли характерно за МС главоболие?

Главоболието при МС няма определени и специфични характеристики. Така както МС е наричана „болестта с хиляди лица“, така и главоболието при хората с МС е различно при всеки отделен човек. Все пак по-честите форми на главоболие, които се съобщават са тензионно главоболие и мигрена без аура (1). Честотата, с която се развива главоболието също показва разлики, но в проучването на Tabby и сътр. се установява, че половината, включени в проучването пациенти с МС са имали главоболие поне веднъж в седмицата (1).

И все пак ако разгледаме двата най-чести типа главоболие при хора с МС (тензионно главоболие и мигрена) се оказва, че може би има връзка между мигрената и патологичния процес при МС. Лонгитудинално проучване за 15 годишен период при повече от 100 000 души установява, че абсолютният риск от развитие на МС при жени с мигрена е 0,47%, а сред тези, които са нямали мигрена е 0,32% (3). В друго проучване при лица с мигрена е установена три пъти по-висока честота на МС (4). Данните от проучванията освен това показват, че главоболието може да варира в зависимост от формата на множествена склероза и локализацията на лезиите

На какви промени в мозъка може да се дължи главоболието при множествена склероза?

Учените все още не са намерили отговор на този въпрос, но има няколко хипотези (8):   

По-голямата честота на главоболие при пристъп на МС може да обясни, защо пациентите с МС са по-склонни да съобщават за по-голяма тежест на главоболието през лятото, отколкото по всяко друго време на годината. Според феномена на Uhthoff, неврологичните симптоми на демиелинизация се влошават, когато тялото се прегрява. Предложеният механизъм за това откритие е, че повишената температура инхибира проводимостта на нервите в увредените зони и така симптомите стават видими. Вече е доказано, че това „сваляне на маската на уврежданията“ под влияние на топлината засилва проявите на умора, намалена концентрация на вниманието и симптоми от отделителната система при пациенти с МС (9). Необходими са по-нататъшни проучвания, за да се потвърди връзката между топлината и главоболието при МС.

Какво трябва да се направи, ако главоболието нарушава ежедневието?

Първото нещо, което можеш да направиш е да наблюдаваш дали има нещо, което отключва главоболието ти!

В случай, че се притесняваш, че главоболието ти е знак, че твоята МС напредва, не го прави!   Въпреки, че главоболието е по-често при хора с по-симптоматична МС, няма доказателства за по-голяма вероятност за инвалидност или повишено натоварване с лезиите в централната нервна система (4). Основните отключващи фактори са стресът и умората, но тъй като те също са причини за обостряне на МС (10), не е ясно дали главоболието, причинено от стрес и умора се дължи на пристъп на МС или е страничен ефект от цитокиновите промени, които се случват по време на пристъп? Ако следваш съветите за справяне със стреса е възможно да се намали тежестта и честотата на главоболието.

Други предотвратими фактори, които могат да имат участие са шоколад, храни с високо съдържание на сол, отлежало сирене, алкохол и топлина(1). Мисли за влиянието на тези фактори в твоето ежедневие и наблюдавай реакциите на организма си към тях. Ако установиш, че един или повече от тези фактори има връзка с епизодите на главоболие, трябва да се постараеш да ги премахнеш от живота си в максималната възможна степен.

Независимо дали успяваш да откриеш фактор, който ти причинява главоболие, си струва да направиш консултация с твоя лекар!

Лекарят може да промени лечението на МС, ако се установи връзка с главоболието, може да прецени дали има развитие на пристъп и да назначи съответно лечение, може да даде съвет за лекарства, които да приемаш при поява на главоболие.

И най-важният съвет – не пренебрегвай главоболието, не се прави на герой, защото няма да получиш награда, а само ще му позволиш да съсипе деня ти!

Разяснение на термините:

Симпатикус – автономната нервна система има два дяла: симпатиков и парасимпатиков. Симпатикусът покрива реакциите на организма при стрес, той казва на организма „Бий се или бягай!“. Повишава се сърдечния дебит и белодробната вентилация, притока на кръв в мускулите, нивото на глюкозата и се забавя храносмилането, бъбречната филтрация и други функции, които не са необходими при спешни ситуации. В контролирана среда симпатиковата система не е жизнено необходима, но е важна при всяка стресова ситуация. При по-слаба реактивност на симпатикуса, отреагирането на стреса е по-трудно.

Цитокини - цитокините са белтъци или гликопротеини с ниско молекулно тегло. Образуват се от белите кръвни клетки и други клетки, в отговор на редица стимули и имат участие в регулирането на функциите на имунната система.

Литература:

  1. Tabby D, Majeed MH, Youngman B, Wilcox J. (2013) Headache in multiple sclerosis: features and implications for disease management. Int J MS Care.;15(2):73-80.  
  2. La Mantia, L., Prone, V. (2015) Headache in multiple sclerosis and autoimmune disorders. Neurol Sci 36, 75–78.
  3. Kister I, Munger KL, Herbert J, Ascherio A. Increased risk of multiple sclerosis among women with migraine in the Nurses' Health Study II. Mult Scler. 2012 Jan;18(1):90-7.
  4. Kister I, Caminero AB, Monteith TS, Soliman A, Bacon TE, Bacon JH, Kalina JT, Inglese M, Herbert J, Lipton RB. Migraine is comorbid with multiple sclerosis and associated with a more symptomatic MS course. J Headache Pain. 2010 Oct;11(5):417-25.
  5. Kister I, Caminero AB, Monteith TS et al. Migraine is comorbid with multiple sclerosis and associated with a more symptomatic MS course. J Headache Pain. 2010;11:417–42
  6. D'Amico D, La Mantia L, Rigamonti A et al. Prevalence of primary headaches in people with multiple sclerosis. Cephalalgia. 2004;24:980–984.
  7. Joey R, Gee DO, Joyce Chang MS et al. The Association of Brainstem Lesions With Migraine‐Like Headache: An Imaging Study of Multiple Sclerosis. Headache. 2005; 45,6: 670-67
  8. Elliott DG. Migraine in multiple sclerosis. Int Rev Neurobiol. 2007;79:281–302.
  9. Flensner G, Ek AC, Söderhamn O, Landtblom AM. Sensitivity to heat in MS patients: a factor strongly influencing symptomology—an explorative survey. BMC Neurol. 2011;11:27.
  10. Mohr DC, Hart SL, Julian L, Cox D, Pelletier D. Association between stressful life events and exacerbation in multiple sclerosis: a meta-analysis. BMJ. 2004;328:731–736.