На 6 декември православната църква почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Празникът е наричан от народа Никулден, а Свети Николай е един от най-почитаните християнски светци. През целия си живот той помага на страдащите, защитава невинните, укрепва слабите със словото на истината и вярата. Една от легендите разказва, че веднъж светецът Николай заедно с други хора плавал с лодка в открито море, когато изведнъж ги връхлетели силни вълни. Бурното море пробило дъното на лодката и тя започнала да се пълни с вода. Николай бръкнал във водата и хванал един шаран, с чиято помощ запушил пукнатината и спасил всичките си спътници от удавяне. Тогава възникнал и обичаят шаран да се жертва в чест на светеца на Никулден.

Защо ти разказваме всичко това?

Възпалението при твоята МС понякога прилича на бурно, сърдито море, а вълните нанасят пукнатини по обвивките на нервните влакна, но винаги идва 6 декември когато можеш да си спомниш, че както шаранът е запушил пукнатината в лодката, така и ти чрез полезните съставки в рибата можеш да запълниш пукнатините в организма си.

В редица научни проучвания от последните десет години се доказва благоприятния ефект от консумацията на риба върху развитието на множествената склероза. Според учените богатата на мазни риби (като сьомга, скумрия, херинга, шаран или сардина) диета може да намали до 40% риска от демиелинизация на централната нервна система.

Хранейки се здравословно, можеш да подпомогнеш организма си пред предизвикателството на болестта

В допълнение към протеините и въглехидратите, мазнините са един от трите основни градивни елемента на човешкия организъм. Те са основен източник на енергия и пренасят мастноразтворимите витамини А, D, Е и К. Но…както винаги има едно важно НО! Омега-6 мастните киселини се използват в организма за производство на цитокини, които стимулират възпалението, докато омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителен ефект. Противовъзпалителната диета е доказано добра за МС – на нея можеш да разчиташ за намаляване риска от поява на сърдито море и бурни вълни!

И омега-3 и омега-6 мастните киселини са есенциални за организма, това означава, че те са незаменими за тялото ни, но организмът не може да ги самопроизвежда и те трябва да постъпват с храната или като хранителни добавки. И въпреки, че е много общо казано, простичката схема е следната:

Увеличеният прием на омега-6 засилва имунния отговор и възпалителните процеси в организма, а омега-3 потискат възпалителните процеси.

И все пак омега-6 не бива да се разглеждат като „страшния герой“, те също са необходими на организма и важното е не пълното им премахване от диетата, а осигуряване на точен баланс, т.е. оптимално съотношение между двата вида мастни киселини. Не бива да се забравя, че прекомерният прием на омега-3 може да потисне имунната система и кръвосъсирването и да се стигне до трудно зарастване на рани и кръвоизливи.

Омега-6 мастни киселини

Омега-6 мастните киселини се намират главно в животински храни с високо съдържание на мазнини като месо, колбаси, карантия и яйца. Простичкото правило е, че колкото по-постно е месото, толкова по-малко омега-6 съдържа. Млякото и млечните продукти съдържат само малки количества.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини се съдържат основно във висококачествените растителни масла (ленено, рапично, соево и орехово масло). По-мазните риби също съдържат високи нива на омега-3. Препоръчителните видове риба херинга, скумрия, цаца, сьомга, атлантическа треска, сом, шаран и пъстърва. Нещо повече, при тези риби съотношението на омега-3 към омега-6 мастни киселини е особено благоприятно. Орехите и бобовите кълнове също имат много благоприятно съотношение на мастните киселини.

Забеляза ли? Това оптимално съотношение интуитивно е добре познавано от древни времена по нашите земи, когато старите българи ежегодно са почитали светеца Николай с Никулденския шаран. За една повече от стогодишна рецепта за пълнен шаран с орехи и бургур, разказва шефът на Русенския музей Николай Ненов. Той разказва, че дядо му Нено, на когото е кръстен, е държал на традициите и винаги на 6 декември в дома им в Табачка се е приготвял пълнен шаран. Като историк, фолклорист изследовател на родните традиции, Николай Ненов знае, че истинският никулденски шаран не е просто празнична гозба, а обредната риба на българина.

Ето неговата рецепта: 1 голям шаран; 1 к. ч. булгур; 1 глава лук; 40 ореха; 1 лимон (за украса); девесил; листа целина; 2 с. л. олио; 3 с. л. мас; сол.

Булгурът се сварява предварително в 2 кафени чаши вода и сол, след което се задушава с нарязаната глава лук и прибавените счукани орехи. С готовата смес се пълни коремът на почистения и осолен шаран, включително и в местата на извадените хриле. Напълненият шаран се зашива с дебел конец и се слага в тава, намазана с олио и мас. Горната част на рибата също се намазва и върху нея се редят шайби лимон във формата на кръст. За да не загори, шаранът се поставя върху скара, направена от лозови или вишневи пръчки.

SmartMS ти пожелава светлина и топлина при посрещането на празника на Свети Николай. Използвай този празник и за да започнеш да мислиш за простичките правила 1 за осигуряване на оптимален баланс между омега-3 и омега-6 мастни киселини в организма ти:

Не на последно място: въпреки всички диетични препоръки, радостта и удоволствието от яденето и насладата не трябва да се губят. Дори ако човек не може или не иска да изпълни всяка препоръка - например, не всеки харесва риба - със сигурност има и други интересни и осъществими предложения за всички.

Източници:

K. Hertzog 2011: MS und Ernährung – Leitfaden für eine gesunde Lebensmittelauswahl. Münster: Deutscher Medizin Verlag.