В края на месец март 2024 г., The Times публикува изследване, което показва, че само във Великобритания е имало няколко хиляди смъртни случая във връзка с прием на прегабалин. Това, разбира се, е плашещо за всички потребители на антиепилептичното лекарство, включително и много хора с множествена склероза.

Във връзка с тези съобщения SmartMS потърси повече информация по темата.

Какво е прегабалин?

Прегабалин е антиконвулсант (лекарство за лечение на епилепсия) и е одобрен в Европейския съюз от 2004 г. за лечение на епилепсия, генерализирано тревожно разстройство и периферна невропатна болка. Използва се като оригиналния продукт Lyrica или като един от многобройните му генерични продукти.

Използва ли се прегабалин при множествена склероза?

За облекчаване и управление на симптомите, свързани с множествена склероза (МС), могат да бъдат използвани лекарства, които се назначават с рецепта от лекуващия невролог, както и лекарства, отпускани без рецепта, напр. лекарства против повръщане, противовъзпалителни средства и др.

Хроничната невропатна болка е най-често срещна форма на хронична болка и се характеризира с намаляване на прага на болка(хипералгезия) или с абнормно усещане за болка, което е предизвикано от по принцип неболкови стимули ( алодиния). Невропатната болка при МС е причинена от лезия в нервната система и не е провокирана от външни стимули. Разпространението на болката варира в различните проучвания от 29 до 89% при пациентите с множествена склероза.

Невропатна болка при МС се наблюдава предимно под формата на неприятно чувство за допир в крайниците (дизестезия), пароксизмална болка (тригеминална невралгия), както при феномен на L’hermitte. Този феномен се изразява в следното: при навеждане на главата към гърдите се появява краткотрайно и неприятно изтръпване като електрически ток, което се разпространява по гръбначния стълб към краката, а понякога и към ръцете.

Как се лекува невропатната болка?

В зависимост от вида и тежестта на симптомите, неврологът може да назначи прием на лекарства срещу епилепсия, антидепресанти, антихистамини, бензодиазепини, мускулни релаксанти и др. Това е необходимо, защото невропатната болка често е много силна и засяга сериозно качеството на живот.

При невропатна болка, аспиринът и други подобни нямат никакъв ефект, защото причината за тази болка е различна. Поради това за лечение на невропатна болка при МС често се използват антиепилептични лекарства, напр. прегабалин.

Какво казват експертите?

В своя MS-DODBLOG, проф. д-р Матиас Мьорер, който е главен лекар в Клиниката по неврология и ранна неврологична рехабилитация към Клиниката във Вюрцбург и професор в университета в Ерланген, прави критичен прочит на изнесената информация. Според него проучванията, които изследват смъртните случаи във връзка с така наречените габапентиноиди (към които се отнася прегабалин), показват, че в над 90% от случаите е имало едновременно приемане на опиати. Добре известно е, че едновременният прием на опиати и алкохол може да увеличи страничните ефекти на прегабалин. Прегабалин също така да предизвика пристрастяване, но досега проучванията са показали ефект на пристрастяване само при дози, които са по-високи от препоръчваните терапевтично, т.е. пристрастяване не може да се очаква при дозите, които се използват при симптоматично лечение на множествена склероза.

Според проф. Мьорер:

„Използван правилно, прегабалин може значително да подобри качеството на живот на много пациенти с множествена склероза, тъй като може да облекчи много силна болка.“

Освен това експертът счита, че числата от британския статистически орган трябва да се разглеждат по-диференцирано, тъй като простото свързване на смъртните случаи с употребата на прегабалин не се равнява на причинно-следствена връзка. От една страна, има непрекъснато нарастване на предписването на прегабалин през последните години, което допринася за увеличаването на броя. От друга страна, габапентиноидите често се откриват като „допълнителна употреба“ при фатално предозиране на лекарства. Все още не е ясно дали габапентиноидите имат причинно-следствена роля в смъртността.

Призивът на проф. Мьорер към МС общността е следният:

И накрая, бих искал да призова пациентите с МС, които сега са обезпокоени от настоящите медийни съобщения, да не спират прегабалин без консултация с лекар. Когато се използва по предназначение, прегабалин е високоефективен медикамент - и зависимостта при хора, които не са пристрастени към опиати, е рядкост.