В две презентации на експерти пред ECTRIMS 2023 година продължава научният спор какво е участието на Епщайн-Бар вируса (EBV) за развитието на множествена склероза (МС).

Какво се знае до момента за връзката EBV-МС?

EBV се отнася към групата на херпесните вируси. Доказан е като причинител на заболяването инфекциозна мононуклеоза, но съществуват редица проучвания, които насочват към евентуална връзка на този вирус и с други заболявания, напр.  EBV хепатит, назофарингеален карцином, лимфом на Бъркит, синдром на хроничната умора и др.

Повече за заболяването, причинявано от EBV тук.

В началото на 2022 година, много медии у нас и по света излязоха с гръмки заглавия, насочващи към това, че причината за множествената склероза (МС) е открита, загадката е разгадана и дори говореха за едно от големите открития на века.

Повече за мнението на експертите във връзка с изследванията, публикувани от американските учени тук.

Стартирани са и изследователски проекти за разработване на ваксина срещу EBV.

Повече по тази тема тук.

За какво се води научният спор?  

В презентациите си пред ECTRIMS проф. Алберто Ашерио, невролог от Харвардското медицинско училище в Бостън и д-р Уилям Х. Робинсън, ревматолог от Станфордския университет се съгласяват, че няма съмнение, че EBV е дълбоко свързан с МС, но мненията им се разминават относно степента на ролята на вируса за развитие на болестта.

Данни от проучването на екипа на проф. Ашерио

Проучването е надлъжно (логитудинално) и са изследвани общо 10 милиона американски военнослужещи. Учените са използвали събирани в продължение на две десетилетия кръвни проби (пробите са взимани за рутинно изследване за СПИН) при постъпването на военна служба. Оказва се, че около 5% от над 10 милиона лица са били отрицателни за Епщайн-Бар вирусна инфекция, когато са започнали военна служба. Установени са 955 лица, които в течение на живота си са развили МС. След преценка и на допълнителни поведенчески или лични характеристики и фактори от средата, екипът от учени прави заключението, че рискът от МС след инфекция с EBV е около 32 пъти по-висок - такава връзка не може да бъде открита за никоя друга вирусна инфекция. На базата на тези данни авторите стигат до извода, че Епщайн-Бар вирусът е основната причина за МС.

„Основният въпрос сега е дали вирусът задейства имунен процес, който след това се поддържа сам, или наличието на инфекция продължава да подхранва имунния процес.“ казва проф. Ашерио

Аргументи на д-р Робинсън

В своята презентация д-р Робинсън поставя въпросите:

„EBV причинява ли МС? Наистина ли? Цялата МС?“

Той обосновава тези въпроси с това, че има достатъчно данни за установени   моноклонални антитела върху В клетките на пациенти с МС, които се свързват с EBV. Но също така има съобщения да установени В-клетки и кодиращи антитела в гръбначномозъчна течност, които се свързват с множество други вируси, включително варицела-зостер вирус, цитомегаловирус, други вируси от херпесната група. Изследванията показват, че вирусите, причинители на шарка може да са друга възможна причина.

„Аз съм ревматолог и виждам пациенти в клиниката и болницата, които имат лупус, заболяване, силно свързано с EBV инфекция. Но те определено нямат MS, нито имат  ревматоиден артрит и по същия начин вашите пациенти с МС нямат лупус. Какво става с всички тези заболявания, потенциално свързани с EBV?", казва д-р Робинсън.

Има ли практическа полза от този научен спор? 

Ясно е, че към момента все още има аргументи „за“, но и аргументи „против“ директната връзка между EBV и МС и няма категоричен отговор на въпроса „Защо 95% от нас са инфектирани с EBV, но само малка част от тях в крайна сметка развиват МС или ... други автоимунни заболявания?“

Може би липсва парченце от пъзела, откриването, на което ще помогне да се подобрят терапевтичните възможности при МС и да се потърсят пътища за профилактика на болестта, напр. чрез ваксина или антивирусно лечение.

Източник: ECTRIMS 2023, статията е базирана на публикация в Medscape: Epstein-Barr and MS: Just How Strong Is the Link?