Има десетки начини за проверка на т.нар. краткотрайна памет. Един от тях е запомнянето на определен брой думи – в случая те са 10. Изпишете думите КРАК, СИРЕНЕ, ПАЛАТКА, МОТОР, БУКЕТ, МАРКА, ЧАША, КРАЛ, ГОРА, МЕНЮ на лист хартия. Прочетете ги на глас един път, като се опитвате да ги запомните. След малко ги погледнете отново за миг. После затворете очи и се опитайте да ги извикате в съзнанието си. Ако изброите 8 и повече думи, паметта ви е в отлично състояние. Четири запаметени думи са нормалната граница. Ако в съзнанието ви са останали само две думи, паметта ви вероятно е нарушена до степен, която налага консултация с лекар.

Памет като компютър

Кир Велики, основателят на Персийската империя, живял през VІ в. пр.Хр. и завладял не само Мала Азия, но и народите между Каспийско море и река Инд, знаел името на всеки войник от своята армия. Такава уникална памет наистина е рядкост, но всеки от нас може да развие своята.

“От едното ухо влиза – от другото излиза” – сигурно ви се е случвало да чуете за себе си нещо подобно. Ако се вгледаме самокритично в себе си, всеки ще открие недостатъци в паметта си. Някои не помнят имена, други – числа, телефонни номера и др.

Специалистите твърдят, че не е сложно да развием паметта си, достатъчно е да усвоим няколко прости начина за това. Един от тях е да одушевим цифрите и да си представим, че те са животни, птици, плодове, мебели, морски вълни и т.н. Няма да ви бъде трудно да запомните телефонен номер, ако за вас 2 вече не е цифра, а лебед, 4 е щъркел, застанал на един крак, 9 е човече – това са само примери, своите асоциации ще си измислите сами.

Важното е да не действате механично и да не се настройвате с упоритостта на маниака “Задължително трябва да започна с тези цифри!”. Седнете удобно във фотьойла, пуснете си приятна музика и развихрете фантазията си. В началото се появява зрителен образ, след това се осъзнава съдържанието му.

Връщането в детските спомени е много добра тренировка за паметта и чудесно разтоварване след работния ден. Нещо повече, според специалистите по този начин събирате в едно “хапче” медитация, релаксация и автотренинг. Искате или не, всеки ден от живота ви е оставил отпечатък в мозъка. Затова под хипноза, в резултат на стрес или болест можем да си спомним подробностите. Проблемът е в друго – да получим информацията в нужното време на нужното място.

Тайната е в спомените. Ако искате да създадете за паметта си зелен коридор, се научете да се отпускате и да държите под контрол емоциите си. Ще престанете да се тревожите напразно, ако писмено – да, правилно сте прочели, и това е важното – писмено, си отговорите на два въпроса:

  1. За какво се безпокоя?
  2. Какво мога да предприема в тази насока?

Срещу белите петна

Тази история е разказвана от една шегаджийка във Велинград преди години. Поверили на нейна възрастна съседка внучето първолаче да го гледа. За домашно то трябвало да научи първите букви от азбуката. И бабата дала своя принос, гледайки картинките в буквара: “Лесно е, баби – “а” като ягне, “б” като тупан…”

Смешно е, но всеки си има думички, които му се изплъзват, тоест колебае се как да ги изпише. Тази история започва още когато овладяваме родния си език и според психолозите и педагозите спасението е да развиваме навика да правим асоциации. Повярвайте, действа – един ученик запомни за цял живот, че изкуство се пише със “з”, когато буквата му заприлича на седнал в салон зрител. Затова развивайте своето и на детето си асоциативно мислене.

Другият съвет на специалистите: когато гледате филми, просто “влезте и участвайте активно в действието” – това помага срещу разсеяното внимание и развива въображението. Не губите време, а ползите са много. Психолозите казват, че след няколко такива упражнения хората измислят интересни сюжети дори когато трябва да запомнят серия от геометрични фигури.

Внимание за вниманието

Освен с усъвършенстване на паметта, можем да се заемем и с развитието на другата ни способност – вниманието. Едно просто упражнение ще ви научи да се концентрирате  – да правите няколко неща едновременно. Опитайте да рисувате с лявата и с дясната ръка различни фигури: кръг и триъгълник, квадрат и елипса, или отиващи в противоположни посоки успоредни прави. С това упражнение се подобрява не само вниманието и паметта, но расте и самооценката ви.

Според психолози дори 10 минути на ден да отделяте за тази занимателна игра, резултатите ще ви изненадат. Ще се почувствате разкрепостени, без комплекси, дори в много случаи упражнението повлиява и на скачащото кръвно налягане. Специалистите дори смятат, че тренирайки паметта си, можем да повлияем и на здравето си.

Научи се да забравяш

Когато ви се налага за кратко време да поемете повече информация, трябва да се научите и да забравяте. Главата ни за съжаление не е бездънен чувал, в който можем да напъхаме всичко, а и не си струва.

Забравянето е активен процес и той може да се управлява. Невероятно ефикасен е начинът да изгорим неактуалната информация на свещ. Разбира се, палежът ще е във вашето въображение.

И така, представете си пламъка на свещта, мислено нарисувайте на лист всичко, което искате да забравите – имена, дати, лица. Изгорете тази картина в пламъка, като внимателно следите процеса. Необходимо е да произнесете това заклинание: “Забравям картинката за няколко минути (или часове, или завинаги). Тя изгаря на пламъка на свещта. Усещам миризмата, виждам как листчето се сгърчва от огъня, как се превръща в пепел. Виждам само пепелта. Опитвам се да си спомня картината – не се получава. Всичко “изгоря”.

Е, ако има какво да забравяте, рисувайте и палете свещта.

Методът на Цицерон

Има универсални начини за трениране на паметта, които не изискват дори специален реквизит. Например припомнянето на изминалия ден непосредствено преди сън – от сутринта към вечерта или в обратен ред. “Станах сутринта, светеше слънце. Отидох на работа, изпих чашка кафе… на душата ми стана приятно и леко”. Спомняйте си хора, думи, миризми. Може мислено да се върнете в най-приятния период от живота си – това е отлична гимнастика за паметта.

Най-добре е по-малко да си записвате – листчетата за напомняне само потискат и ви настройват да се мислите за склеротици. Отивате на пазар – нямате нужда от бележници, списъкът с покупките ви е в главата. И не е вярно, че ще забравите нещо, защото си има начин това да не се случи. Специалистите го наричат методът на Цицерон. Разположете мислено в кухнята необходимите ви продукти. Разнесете тук яйцата, там – сиренето, а ето там – корите, тоест всичко, което ви трябва за една баница. И безотказно ще си спомните какво трябва да купите.

Много ефикасно средство срещу временното неприятно забравяне е да се върнете пет крачки назад. Например правите закуска и се сещате, че трябва да кажете нещо на децата в другия край на къщата. Тръгвате, но звъни телефонът и докато се усетите, в главата ви е останало само мъчителното чувство, че нещо е трябвало да направите. Върнете се в кухнята – 100% паметта ви ще се върне.

Може да се случи и по време на разговор да ви избяга мисълта – когато някой ви прекъсне, и се отплеснете в друга посока. Няма нищо срамно да кажете “За какво говорех” или “Докъде бях стигнал”. Направете го, защото след известно време забравената мисъл ще изплува и ще ви тормози, защо не сте я казали.

Тези съвети са подготвени по материали от Меридиан 27