В публикация на екип учени от Университета в Рочестър (САЩ) от 19 май 2020 година се съобщава за нов обещаващ метод за потискане на симптомите на множествената склероза. Статията е публикувана в списанието Cell Reports и кулминацията на повече от 15 години изследвания върху структурата и функциите на глиалните клетки - как те се развиват и функционират и тяхната роля в неврологичните разстройства.

В ранните стадии на множествената склероза, разрушеният миелин се попълва от олигодендроцитите. Но с течение на времето тези клетки се изтощават, вече не могат да изпълняват тази функция и болестта става прогресираща и необратима. Учените са инжектирали в мозъка на опитни мишки манипулирани ембрионални стволови клетки (прогениторни клетки). Образно казано тези „заготовки“ когато бъдат въведени в мозъчната тъкан се развиват до основните клетки на мозъчната глия (астроцити и олигодендроцити) и така става възможно изграждането на нова миелинова обвивка. Проучването показва също така, че този процес на ремиелинизация възстановява двигателните функции при мишките.

Според ръководителя на екипа проф. Стивън Голдман (Steve Goldman, M.D., Ph.D.):

„Тези открития показват, че чрез трансплантацията на човешки глиални клетки можем ефективно да постигнем ремиелинизация в мозъка на възрастните.“   

Изследователите смятат, че този подход би могъл да се приложи и при други неврологични болести, напр. детски левкодистрофии (наследствени заболявания, при които миелинът не се развива) и някои видове инсулт, засягащ бялото вещество при възрастни.