Често хората, живеещи с множествена склероза допускат в ума си съмнението и въпроса:

Имам МС и сега симптомите ги няма, но лекарите казват, че могат да се появят отново. Налага се да приемам лекарства дори, когато нямам симптоми, това необходимо ли е?

Научно проучване от края на 2020 година доказва, че МС терапията забавя хода на заболяването в дългосрочен план. Рандомизираните контролирани проучвания за периоди от две до три години могат ясно да покажат, че модифициращата болестта терапия на МС забавя прогресирането на увреждането. За по-дълги периоди, обаче ситуацията не е толкова ясна. Не е ясно потвърдено, че терапиите за МС са способни да забавят или предотвратяват тежки увреждания в дългосрочен план. Също така не е ясно дали терапиите удължават живота.

Невролозите от университета в Мелбърн, Австралия са изучавали този проблем на базата на моделни изчисления. Те са използвали информация от големия международен регистър на MSBase и са анализирали периоди с МС терапия (лекувани пациенти) и без МС терапия (нелекувани пациенти). Много от пациентите с МС многократно правят почивки в терапията, напр., защото имат странични ефекти или вече нямат пристъпи или защото симптомите ги няма от дълго време.

Учените са изследвали колко често EDSS стойността се променя във фази с и без МС терапия, колко често се появяват пристъпи и в кои фази пациентите са по-склонни да постигнат EDSS стойност 6 и следователно да станат зависими от помощ при ходене. На базата на това, те са изградили кохорти от непрекъснато лекувани пациенти или не лекувани непрекъснато пациенти.

Какво доказва това проучване? Пет срещу девет рецидиви за 15 години.

Анализирана е информация за над 14 700 пациенти с МС, лекувани средно шест години и около 1100 пациенти за период от 15 години. Всички проучвани случаи са приемали лекарства, модифициращи хода на болестта поне временно, средно за 69% от времето. Пациентите са приемали предимно интерферони и глатирамер ацетат. Изследователите са изчислили годишен процент на рецидив 0,32 при лечение с модифициращи хода на болестта средства и 0,46 за случаите без лечение. В продължение на 15 години, те изчисляват средно пет рецидива на пациент при лекуваните пациенти и девет при случаите без МС терапия.

Според тези данни терапията с модифициращи хода на болестта средства намалява риска от нови увреждания с 44%.

13% от лекуваните и 41% от не лекуваните пациенти се нуждаят от помощ при ходене 15 години от/след поставяне на диагнозата, т.е. налице е намаляване на риска от инвалидизация с 66% при лечение с модифициращи хода на болестта средства

Ако се вземат предвид само прогресиращите форми на МС, обаче не се откриват значителни разлики между лекувани и нелекувани пациенти. Това подкрепя наблюденията, че по-старите основни терапевтични средства не са ефективни при прогресираща МС.

Заключението на учените е, че имуномодулиращите терапии забавят прогресията на заболяването в дългосрочен план: колкото по-дълго е лечението, толкова по-голямо е предимството - поне при рецидивиращи МС.

Научи повече:

Това ти помага да разбереш как се развива болестта във времето и  защо е толкова важно да спазваш дадените от лекаря назначения! 

Приеми предизвикателството!  

Налагат се дребни промени в живота ти, заради необходимостта да приемаш лекарства за продължително време. Но тези промени ще ти осигурят състояние без тежки пристъпи, без напредване на увреждането на нервната система и без сериозна активност на МС при следващата магнитно-резонансна томография. 

Активирай своя профил в SmartMS, за да можеш да следиш състоянието и лечението си във времето.

В статията е използвана информация от Springer Medicine с автор Томас Мюлер, дата: 11.01.2021