Световната пандемия от COVID-19 изискваше засилено сътрудничество в рамките на МС организациите. Горда съм да видя как световната общност работи в екип, за да събира висококачествени данни и да генерира навременни, практически и основани на доказателства съвети." д-р Бренда Бануел (Brenda L. Banwell, MD), председател на Международния медицински и научен съвет на Международната федерация за множествена склероза.

През януари 2021 година Международната федерация за множествена склероза (The Multiple Sclerosis International Federation, MSIF) актуализира препоръките за хора, живеещи с МС в условията на пандемия.

Какви са съветите за ваксиниране?

„Не знаем колко от участниците в клиничните изпитвания на иРНК ваксините са били засегнати от множествена склероза. Поради това все още няма данни за безопасността и ефикасността на иРНК ваксините специално за хора с множествена склероза. Следователно препоръките се основават на данни от общата популация в клиничните изпитвания на ваксината и на предишен опит с ваксиниране на хора с множествена склероза.“

Препоръките се отнасят само за иРНК ваксините (Pfizer-BioNTech и Moderna), тъй като те са оценени от клинични и научни експерти.

Ваксините, базирани на иРНК използват част от генетичния код на корона вируса, за да предизвикат отговор от човешката имунна система. След поставяне на ваксината се предизвиква имунен отговор у ваксинираното лице, което произвежда антитела и Т-клетки с активност срещу вируса. Всички данни за тези иРНК ваксини срещу COVID-19 идват от клинични изпитвания, които са внимателно и щателно прегледани и одобрени от регулаторните агенции.

Хората с множествена склероза трябва да се ваксинират:

Рисковите групи сред хората с множествена склероза трябва да се ваксинират приоритетно:

Ваксините, базирани на иРНК (Pfizer-BioNTech и Moderna) са безопасни за хора с МС:

Ваксините, базирани на иРНК (Pfizer-BioNTech и Moderna), са безопасни за употреба съвместно с лекарства за МС:

Кои са другите акценти в препоръките?

Рискови групи сред хората, живеещи с множествена склероза:

Съвети при пристъп и други здравословни проблеми:

Всички ние носим лична отговорност да забавим разпространението на пандемията и да премахнем вируса възможно най-бързо. Създаването на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19 ни извеждат една крачка по-близо до овладяването на пандемията. В райони, където има постоянно локално предаване на COVID-19, в допълнение към ваксинирането, трябва да се спазват стриктно местните указания и заповеди за ограничаване на заразата, които включват носене на маска за лице, социално дистанциране и измиване на ръцете.

Връзка към оригиналния документ.